Zielone koktajle - zdrowe przepisy

Zielone koktajle można przygotowywać z warzyw, owoców i ziół. Przepisy na zielone koktajle są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zielone koktajle to najprostszy sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów. Piją je celebryci, sportowcy oraz osoby na diecie. Przygotowaliśmy kilka prostych przepisów na zielone koktajle.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Zielony koktajl na śniadanie
Zielony koktajl na śniadanie (123RF)
WP

Przepis na zielony koktajl z jarmużem, imbirem i awokado

Głównym składnikiem koktajlu jest jarmuż. Jarmuż to odmiana kapusty o pomarszczonych zielonych liściach zawierająca wiele witamin, w tym witaminy C i K. Liście jarmużu zawierają białko, błonnik, sole mineralne (wapń, potas) oraz przeciwutleniacz sulforafan. Imbir to kolejny składnik zielonego koktajlu. Jego zadaniem jest rozgrzanie organizmu i podniesienie tempa przemiany materii. Awokado to zielony owoc, który zawiera zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową.

Składniki:

  • 20 g jarmużu;
  • 180 g jabłka;
  • 240 g pomarańczy;
  • 100 g awokado;
  • 2 cm startego imbiru;
  • 250 g wody;
  • 10 g ksylitolu.
WP

Przygotowanie zielonego koktajlu:
Jarmuż należy dokładnie umyć, pomarańczę i awokado obrać ze skórki i usunąć pestkę. Owoce trzeba pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie rozdrobnić za pomocą blendera. Aby konsystencja była rzadsza można dodać więcej wody.

Przepis na zielony koktajl ze szpinaku i marchewki

WP

Zielony koktajl ze szpinaku i marchewki to bomba witaminowa. Liście szpinaku są niskokaloryczne i mają właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera między innymi witaminę C oraz witaminy z grupy B, które uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów, a co najważniejsze przyspieszają metabolizm. Marchew również jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera beta-karoten, który poprawia stan i koloryt skóry.

Składniki:

Przygotowanie zielonego koktajlu:
Owoce i warzywa należy obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie składniki trzeba zmiksować za pomocą blendera.

Przepis na zielony koktajl z agrestem i zielonym arbuzem

WP

Zielony koktajl z agrestem i zielonym arbuzem dostarczy organizmowi dużo witamin i minerałów. Spożywanie agrestu polecane jest osobom zmagającym się z zaparciami lub wzdęciami. Owoc ten zawiera kwasy (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy) oraz pektyny, które wspomagają trawienie. Żółty arbuz ma miodowy posmak i korzystne właściwości. Regularne spożywanie żółtego arbuza pozytywnie wpływa na układ krążenia i opóźnia proces starzenia skóry.

Składniki:

Przygotowanie zielonego koktajlu:
Banana należy obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Składniki trzeba rozdrobnić w blenderze.

WP

Przepis na zielony koktajl ogórkowo-bananowy z pietruszką

Zielony koktajl z ogórka, banana i pietruszki powinien znaleźć się w każdej diecie odchudzającej. Ogórek jest niskokaloryczny, usuwa nadmiar wody z organizmu, pomaga zwalczać obrzęki i zapobiega zaparciom. Natkę pietruszki stosuje się przy różnych dolegliwościach trawiennych.

Składniki:

  • 140 g ogórka;
  • garść natki pietruszki;
  • 120 g banana;
  • 80 g pomarańczy;
  • woda (ilość zależy od konsystencji).
WP

Przygotowanie zielonego koktajlu:
Ogórka, banana i pomarańczę należy obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować. Następnie trzeba dodać natkę pietruszki i wodę. Składniki należy dokładnie wymieszać i rozdrobnić.

Polub WP Kobieta
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP