Zielone koktajle - zdrowe przepisy
Zielone koktajle można przygotowywać z warzyw, owoców i ziół. Przepisy na zielone koktajle są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zielone koktajle to najprostszy sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów. Piją je celebryci, sportowcy oraz osoby na diecie. Przygotowaliśmy kilka prostych przepisów na zielone koktajle.
Przepis na zielony koktajl z jarmużem, imbirem i awokado
Głównym składnikiem koktajlu jest jarmuż. Jarmuż to odmiana kapusty o pomarszczonych zielonych liściach zawierająca wiele witamin, w tym witaminy C i K. Liście jarmużu zawierają białko, błonnik, sole mineralne (wapń, potas)
oraz przeciwutleniacz sulforafan. Imbir to kolejny składnik zielonego koktajlu. Jego zadaniem jest rozgrzanie organizmu i podniesienie tempa przemiany materii. Awokado to zielony owoc, który zawiera zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową.
Składniki:
- 20 g jarmużu;
- 180 g jabłka;
- 240 g pomarańczy;
- 100 g awokado;
- 2 cm startego imbiru;
- 250 g wody;
- 10 g ksylitolu.
Przygotowanie zielonego koktajlu:
Jarmuż należy dokładnie umyć, pomarańczę i awokado obrać ze skórki i usunąć pestkę. Owoce trzeba pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie rozdrobnić za pomocą blendera. Aby konsystencja była rzadsza można dodać więcej wody.
Przepis na zielony koktajl ze szpinaku i marchewki
Zielony koktajl ze szpinaku i marchewki to bomba witaminowa. Liście szpinaku są niskokaloryczne i mają właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera między innymi witaminę C oraz witaminy z grupy B, które uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów, a co najważniejsze przyspieszają metabolizm. Marchew również jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera beta-karoten, który poprawia stan i koloryt skóry.
Składniki:
Przygotowanie zielonego koktajlu:
Owoce i warzywa należy obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie składniki trzeba zmiksować za pomocą blendera.
Przepis na zielony koktajl z agrestem i zielonym arbuzem
Zielony koktajl z agrestem i zielonym arbuzem dostarczy organizmowi dużo witamin i minerałów. Spożywanie agrestu polecane jest osobom zmagającym się z zaparciami lub wzdęciami. Owoc ten zawiera kwasy (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy) oraz pektyny, które wspomagają trawienie. Żółty arbuz ma miodowy posmak i korzystne właściwości. Regularne spożywanie żółtego arbuza pozytywnie wpływa na układ krążenia i opóźnia proces starzenia skóry.
Składniki:
- 200 g agrestu;
- 120 g banana;
- 220 g żółtego arbuza;
- 5 g siemienia lnianego.
Przygotowanie zielonego koktajlu:
Banana należy obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Składniki trzeba rozdrobnić w blenderze.
Przepis na zielony koktajl ogórkowo-bananowy z pietruszką
Zielony koktajl z ogórka, banana i pietruszki powinien znaleźć się w każdej diecie odchudzającej. Ogórek jest niskokaloryczny, usuwa nadmiar wody z organizmu, pomaga zwalczać obrzęki i zapobiega zaparciom. Natkę pietruszki stosuje się przy różnych dolegliwościach trawiennych.
Składniki:
- 140 g ogórka;
- garść natki pietruszki;
- 120 g banana;
- 80 g pomarańczy;
- woda (ilość zależy od konsystencji).
Przygotowanie zielonego koktajlu:
Ogórka, banana i pomarańczę należy obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować. Następnie trzeba dodać natkę pietruszki i wodę. Składniki należy dokładnie wymieszać i rozdrobnić.