SOS dla wątroby
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jak ważną rolę w twoim organizmie spełnia wątroba? Za co jest odpowiedzialna i jakie funkcje spełnia?
03.12.2007 | aktual.: 27.05.2010 17:32
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jak ważną rolę w twoim organizmie spełnia wątroba? Za co jest odpowiedzialna i jakie funkcje spełnia? Przy nieodpowiednim trybie życia żywieniowym możesz ją bardzo osłabić, a przy poważniejszych chorobach może dojść do jej nieodwracalnego uszkodzenia. Może to prowadzić do rożnych utrudnień w życiu codziennym, na przykład ograniczeń diety. Jeśli uszkodzenie będzie poważniejsze może być potrzebne stosowanie rygorystycznej diety. Wszystko to aby uniknąć całkowitej niewydolności.
Wątroba jest to wielofunkcyjny gruczoł, który jest częścią układu pokarmowego, położony pod przeponą. Ma zdolnpość samoregeneracji - nawet ciężko osłabiona wątroba często sama potrafi wrócić do swojego pierwotnego stanu. Głównym zadaniem wątroby jest filtracja krwi, czyli neutralizacja toksyn takich jak alkohol, amoniak. Odpowiada również trawienie i wiele innych funkcji.
Co można jeść a czego nie można przy dolegliwościach związanych z wątrobą?
Osoby mające problemy z wątrobą często mają zaleconą „dietę wątrobową”, w której znajdują podział na produkty zakazane i zalecane. Mają także konkretne wskazówki o sposobie przyrządzania posiłków.
W diecie wątrobowej zakazane są tłuste, pikantne i ciężko strawne pokarmy takie jak:
mięsa (wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, mięso wypiekane w tłuszczu, tłusty drób), sosy (majonez), tłuste zupy, tłuste ryby, warzywa (cebula surowa jak i zarumieniona na tłuszczu, odmiany kapusty: biała, czerwona, włoska, groch, fasola, soja), niektóre owoce (śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą), świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu, pączki, naleśniki, jajka gotowane na twardo, sadzone i jajecznica na słoninie, ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, mocna kawa ziarnista, napoje gazowane, alkohol.
Z kolei zaleca się:
chude i lekkostrawne pokarmy, delikatnie przyprawiane potrawy np. mięso (cielęcina, wołowina chuda, polędwica, jagnięcina, kura, kurczak, indyk ), chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, chleb razowy, ciasto drożdżowe, obrane jabłka i gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, jajko na miękko, jajko do zagęszczania zup, młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, kwaszona kapusta, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, cukinia, koper włoski, brokuły, czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, herbaty ziołowe, woda mineralna gazowana.
Jak przygotowywać swoje potrawy by odciążyć wątrobę?
Chcąc wspomóc swoją wątrobę najlepiej przestrzegać wyżej przedstawionej diety. Należy też uważać jak przygotowujesz swoje posiłki. Zalecane są posiłki gotowane na parze lub w wodzie. Owoce i warzywa trzeba dokładnie myć oraz obierać je ze skórki. Zakazane są smażone potrawy. Jednak smażenie możesz zastąpić pieczeniem w piekarniku. Potraw jednak za bardzo nie przyprawiamy.
Objawy chorej wątroby
Początkowe objawy chorób wątroby są mało uchwytne, dość nietypowe. Zdarza się, że nie są łączone z jej niewydolnością. Są to na przykład zaburzenia trawienne, bóle głowy, długotrwałe zmęczenie, złe samopoczucie, a później bóle brzucha w okolicy podżebrowej prawej, wzdęcia, zaparcia. Może pojawić się osłabienie odporności oraz alergia.
Przyczynami większości schorzeń wątroby są cywilizacyjne czynniki: niewłaściwe odżywianie na przykład: nadmiar tłuszczów nasyconych, alkohol, nadużywanie niektórych leków, toksyny środowiskowe oraz choroby (żółtaczka).
Skuteczne leczenie ziołami
Według badań (przeprowadzanych przez prof. dr med. Jan Hasik) duża grupa pacjentów z przewlekłymi chorobami wątroby może wyleczyć swoje dolegliwości dzięki odpowiedniej diecie i stosowaniu środków ziołowych.
Poparte badaniami spostrzeżenia dowodzą poprawy lub co najmniej do zahamowania pogarszania stanu zdrowia pacjentów z niewydolnością wątrobową. W przewlekłych stanach chorobowych stosowanie leków ziołowych i odpowiedniej diety jest obecnie najlepszym postępowaniem leczniczym. W przeciwieństwie do leków preparaty ziołowe można stosować o wiele dłużej.
Do leczenia ziołowego zaleca się wyciągi z nasion ostropestu plamistego i ziela karczochów. Bazą naturalnych substancji leczniczych w ziołach jest sylimaryna, oraz witaminy B1, B2, B6 i PP – wspomagających czynności wątroby. Ważne jest to, że działanie niepożądane ziół są bardzo rzadkie, jeśli to nadwrażliwość na składniki preparatów.
Kilka praktycznych rad:
-unikaj ciężkiego, smażonego ostro przyprawionego jedzenia, a jeśli masz zdrową wątrobę przestrzegaj tego by tak zostało.
-jeżeli po przeczytaniu tego artykuły masz wątpliwości co do stanu swojej wątroby zbadaj się kontrolnie u lekarza.
-zioła są bardzo pomocne podczas leczenia wątroby, stosowane przy zdrowej wątrobie wspomagają ją w codziennych funkcjach
-unikaj alkoholu