Święto "slow food"
Po raz pierwszy w historii tego wydarzenia Terra Madre Day – czyli święto ogłoszone przez organizację Slow Food – będzie odbywać się na całym świecie. Dzień lokalnych produktów obchodzony będzie również w Polsce.
07.12.2009 | aktual.: 23.06.2010 14:21
Po raz pierwszy w historii tego wydarzenia Terra Madre Day – czyli święto ogłoszone przez organizację Slow Food – będzie odbywać się na całym świecie. Dzień lokalnych produktów obchodzony będzie również w Polsce.
Od dwudziestu lat ruch Slow Food namawia do tego, by poprawić jakość jedzenia, oprzeć się na doskonalonych produktach lokalnych, by wrócić do żywienia się „prawdziwym” jedzeniem. To jedyny tak rozbudowany ruch, który ma na uwadze również naszą rozkosz przy stole. Powstała w 2004 w ramach Slow Food inicjatywa Terra Madre, to z kolei ruch na rzecz wzmocnienia lokalnych gospodarek, a także ochrony zagrożonych produktów i gatunków poprzez wsparcie i wytworzenie sieci kontaktów pomiędzy producentami żywności, naukowcami, kucharzami i konsumentami.
Terra Madre Day, obchodzony 10. grudnia, do tej pory był okazją do poznawania się, łączenia pomysłów. Tegoroczna edycja będzie się jednocześnie odbywać w wielu miejscach na całym świecie - Slow Food dziś to w końcu ponad 100 000 członków w 150 krajach… Oznacza to setki spotkań ze slowfoodowymi producentami, parę setek uroczystych kolacji, wystaw, pokazów, prezentacji lokalnych przysmaków i wiele wydarzeń spontanicznych, nieformalnych.
Co będzie się działo w Polsce? Na oficjalnej stronie Slow Food widnieje informacja o spotkaniu pod hasłem „Wina Małopolski” - jak na razie jedyna impreza planowana w naszym regionie. Odbędzie się w niezwykłym miejscu - Wine Garage Bar & Shop przy ul. Józefitów 8 w Krakowie, nowoczesnej piwnicy winnej, w której lansuje się głownie wina z upraw ekologicznych i biodynamicznych. O swojej pracy i pasji opowiedzą pionierzy winiarstwa w Małopolsce: Maciej Kaplita (Winnica Comte), Robert Nowak (Winnica Małopolska), Marcin Lorek (Winnica Smykań) i Krzysztof Góra (Winnica Czak).
Czy w Polsce możemy wyhodować dobre wina? W jaki sposób wygląda ich produkcja? Jakie gatunki możemy uprawiać na naszej ziemi? Jakie są prognozy dla polskiego winiarstwa? Czy bycie winiarzem w Polsce jest łatwe? – na te i inne pytania chętnie odpowiedzą zaproszeni goście. Rozmowom towarzyszyć będzie degustacja win dostarczonych przez małopolskich winiarzy. Między innymi - odznaczonego Złotym Medalem podczas krakowskich targów EnoExpo, czerwonego wina Dornfelder 2008 z Winnicy Comte.
To niezwykłe, że dopiero podczas światowych obchodów Terra Madre, będzie okazja (jak na razie to pierwsze takie spotkanie, wiec jedyna i niepowtarzalna) do poznania małopolskiego wina. Warto też pamiętać, że na razie owych win nie można nigdzie kupić. Jak dotąd żadna winnica z tego regionu nie wprowadziła swoich produktów do obrotu handlowego. Zgodnie ze wszystkimi zasadami Slow Food – regionalnym winom towarzyszyć będą regionalne dania i przekąski przygotowane z tradycyjnych małopolskich produktów. Spotkanie Wina Małopolski odbędzie w czwartek, 10 grudnia 2009 r. o godz. 18 w Wine Garage, ul. Józefitów 8, Kraków
Specjalnie dla serwisu kobieta.wp.pl prosto ze swoich podróży nasza korespondentka Agnieszka Kozak
Dziennikarka, zajmuje się lokalnymi odmianami globalnych trendów, seksem i seksualnością w kulturze popularnej czasem krytykuje sztukę i fotografię, ale głównie nałogowo kupuje buty…