Wlej do czajnika zamiast octu. Kamień odpadnie całymi płatami

Odkamienianie czajnika to prosty sposób, aby zapewnić mu dłuższą żywotność i lepsze działanie. Zastanawiasz się, jak skutecznie usunąć uporczywy osad, oszczędzając czas i pieniądze? Istnieje jeden trik, który mało kto zna.

Kamień w czajniku to prawdziwa zmora
Kamień w czajniku to prawdziwa zmora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | losonsky

Kamień, czyli osad wapienny, powstaje w czajnikach głównie przez twardość wody używanej do ich napełniania. Woda o wysokiej zawartości minerałów, takich jak wapń i magnez, poddawana działaniu wysokiej temperatury, prowadzi do osadzania się nieestetycznego nalotu na ściankach i dnie urządzenia.

Z czasem nagromadzone warstwy osadu wpływają na wydajność czajnika, zwiększając zużycie energii na podgrzanie wody, tym samym wydłużając proces gotowania. Dlatego tak istotna jest regularna pielęgnacja i odkamienianie przy użyciu skutecznych oraz przyjaznych dla środowiska środków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niezawodne sposoby na czyszczenie patelni. Uporasz się z tym błyskawicznie

Walka z kamieniem w czajniku nie zawsze musi oznaczać sięganie po specjalistyczne środki chemiczne. Zamiast tego warto użyć tanich produktów z kuchni.

Niecodzienny sposób na odkamienianie czajnika

Jak podaje serwis Deccoria, do skutecznego odkamieniania czajnika może przydać się sok z kiszenia ogórków, który jest naturalnym źródłem kwasu mlekowego w dość wysokim stężeniu. Dzięki swoim właściwościom może służyć jako skuteczny "rozpuszczalnik" osadów wapiennych i mineralnych. Jak to zrobić?

Przecedź przez sitko wodę z kiszonych ogórków, by do czajnika nie dostały się przyprawy, warzywa czy liście z marynowania. Wlej płyn do urządzenia, zagotuj i odstaw na 30 minut. Następnie wylej przestudzoną wodę, a pokrywę naczynia pozostaw uchyloną, aby nie kumulować zapachu wewnątrz urządzenia.

W kolejnym kroku powtórz zabieg, dodając tym razem do środka wodę z sokiem z połowy cytryny. Przyjemny aromat owocu zneutralizuje aromat kiszonych ogórków. Po wszystkim dokładnie wypłucz czajnik letnią wodą. Będzie wyglądał jak nowy.

Alternatywą jest kwasek cytrynowy

Kwasek cytrynowy to popularny domowy środek czyszczący, który według wielu perfekcyjnych pań domu zasługuje na miano niezawodnego odkamieniacza. Pozwala zadbać o czystość kuchennych sprzętów bez konieczności sięgania po chemiczne detergenty. Jego ogromną zaletą jest to, że nie jest drogi.

Proces czyszczenia jest banalnie prosty. Po zagotowaniu wody z dodatkiem kwasku, zawartość należy pozostawić w czajniku przez około godzinę. Po upływie czasu wystarczy wylać zawartość i dokładnie wypłukać urządzenie pod bieżącą wodą, aby usunąć resztki. W razie potrzeby, proces można powtórzyć, by uzyskać idealną czystość. Czajnik powinien lśnić jak nigdy.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
czajnikodkamienianie czajnikakuchnia

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)