Świeżość z gwarancją

Niektóre produkty celowo gromadzimy na zapas. Innych czasami kupimy za dużo. Co zrobić, by długo zachowały świeżość i smak?

Obraz

Zbyt wysoka temperatura, dostęp powietrza i światła to czynniki, które przyspieszają psucie się żywności. Najmniej trwałe są produkty nieprzetworzone, czyli mięso, jaja, owoce i warzywa. By przedłużyć ich świeżość, trzeba je odpowiednio przechowywać.

Oprócz dobrze znanych rozwiązań (lodówka, zamrażalnik, spiżarnia) warto skorzystać z tych mniej popularnych, np. z naczyń do przechowywania w próżni. Dzięki nim na duże zakupy będziesz musiała wyruszać najwyżej raz w tygodniu.

*3 Sposoby na większą trwałość żywności 1. Obniżona temperatura *Obniżenie temperatury o 10°C spowalnia tempo psucia się żywności niemal trzykrotnie. Dodatkowo w lodówce i zamrażarce jest ograniczony dostęp światła i powietrza, co korzystnie wpływa na zachowanie wartości odżywczej przechowywanych produktów.
W lodówce nie należy trzymać bananów, bo ciemnieje ich skórka. Do zamrażarki nie radzimy zaś wkładać: śmietany, jogurtu, majonezu – zwarzą się, żółtego sera – będzie się kruszył, ziemniaków, cebuli – staną się wodniste, napojów gazowanych w butelkach – bardzo niska temperatura może rozsadzić butelkę.

*2. Bez dostępu powietrza *Powietrze sprzyja jełczeniu tłuszczu, rozwojowi drobnoustrojów, rozkładowi witamin, np. A, C, E. By przedłużyć świeżość żywności, pakuje się ją w atmosferze gazów obojętnych (azotu) lub w warunkach próżniowych. W ten sposób są paczkowane wędliny, żółte sery.
W próżni można trzymać np. owoce i warzywa.

*3. Bez dostępu światła *Światło przyspiesza dojrzewanie i kiełkowanie warzyw i owoców, powoduje też jełczenie tłuszczu i rozkład witamin. By ograniczyć te procesy, żywność można trzymać w metalowych puszkach, naczyniach ceramicznych, nieprzezroczystych butelkach, plastikowych pojemnikach. Warto też korzystać ze spiżarni i folii aluminiowej.
Na światło najbardziej wrażliwe są produkty bogate w witaminę E (np. olej, oliwa, orzechy) oraz w witaminy z grupy B (np. mleko stojące w świetle po 6 godzinach traci ponad 60 proc. wit. B2). Pod wpływem światła kiełkują też ziemniaki, w których wytwarza się trująca solanina.

Wybrane dla Ciebie

Skończyła 49 lat. W latach 90. znali ją niemal wszyscy
Skończyła 49 lat. W latach 90. znali ją niemal wszyscy
Byli razem 11 lat. Mało kto wie, kim jest jego obecna żona
Byli razem 11 lat. Mało kto wie, kim jest jego obecna żona
Znajdują tam jaja. Te miejsca w domu mogą być wylęgarnią kleszy
Znajdują tam jaja. Te miejsca w domu mogą być wylęgarnią kleszy
Związała się z o 31 lat młodszym. Tak o nim mówiła
Związała się z o 31 lat młodszym. Tak o nim mówiła
Córka Samusionek wylądowała w domu dziecka. Taką mają dziś relację
Córka Samusionek wylądowała w domu dziecka. Taką mają dziś relację
Grzybowa "gorączka złota". Są warte nawet 2 tys. zł
Grzybowa "gorączka złota". Są warte nawet 2 tys. zł
Nie tylko rajstopy zwracają uwagę. Spójrzcie na jej buty
Nie tylko rajstopy zwracają uwagę. Spójrzcie na jej buty
Jej nowy wpis rozdziera serce. Tak pożegnała Wójcika
Jej nowy wpis rozdziera serce. Tak pożegnała Wójcika
Opowiedziała o walce z chorobą. "Siedem bardzo ciężkich lat"
Opowiedziała o walce z chorobą. "Siedem bardzo ciężkich lat"
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni