Szampan może korzystnie wpływać na pamięć
Badania wykazały, że picie od jednego trzech kieliszków szampana tygodniowo może zapobiegać pogarszaniu się pamięci z wiekiem, a także pomóc opóźnić wystąpienie objawów chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja - informuje pismo "Antioxidants and Redox Signalling".
Badania wykazały, że picie od jednego trzech kieliszków szampana tygodniowo może zapobiegać pogarszaniu się pamięci z wiekiem, a także pomóc opóźnić wystąpienie objawów chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja - informuje pismo "Antioxidants and Redox Signalling".
Naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu w Reading dowodzą, że liczne związki fenolowe zawarte w szampanie wpływają pozytywnie na pamięć przestrzenną. Związki te działają poprzez modulacje sygnałów w hipokampie i korze mózgowej; korzystnie oddziałują też na białka związane z efektywnym przechowywaniem wspomnień.
"Po raz pierwszy wykazano, że umiarkowane spożycie szampana może poprawiać funkcje kognitywne, takie jak pamięć. Podobne działanie stwierdzono wcześniej w przypadku wina, bogatego we flawonoidy. Choć szampan flawonoidów nie zawiera, występujące w nim polifenole również wpływają na pracę mózgu" - mówi autor badań Jeremy Spencer.
Ten sam zespół naukowców dowiódł trzy lata temu, że wypijanie około dwóch kieliszków szampana tygodniowo sprzyja zdrowiu układu krążenia, zmniejszając ryzyko choroby niedokrwiennej serca i udaru.
koc/ agt/ (PAP)