Szampan może korzystnie wpływać na pamięć
Badania wykazały, że picie od jednego trzech kieliszków szampana tygodniowo może zapobiegać pogarszaniu się pamięci z wiekiem, a także pomóc opóźnić wystąpienie objawów chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja - informuje pismo "Antioxidants and Redox Signalling".
15.05.2013 09:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Badania wykazały, że picie od jednego trzech kieliszków szampana tygodniowo może zapobiegać pogarszaniu się pamięci z wiekiem, a także pomóc opóźnić wystąpienie objawów chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja - informuje pismo "Antioxidants and Redox Signalling".
Naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu w Reading dowodzą, że liczne związki fenolowe zawarte w szampanie wpływają pozytywnie na pamięć przestrzenną. Związki te działają poprzez modulacje sygnałów w hipokampie i korze mózgowej; korzystnie oddziałują też na białka związane z efektywnym przechowywaniem wspomnień.
"Po raz pierwszy wykazano, że umiarkowane spożycie szampana może poprawiać funkcje kognitywne, takie jak pamięć. Podobne działanie stwierdzono wcześniej w przypadku wina, bogatego we flawonoidy. Choć szampan flawonoidów nie zawiera, występujące w nim polifenole również wpływają na pracę mózgu" - mówi autor badań Jeremy Spencer.
Ten sam zespół naukowców dowiódł trzy lata temu, że wypijanie około dwóch kieliszków szampana tygodniowo sprzyja zdrowiu układu krążenia, zmniejszając ryzyko choroby niedokrwiennej serca i udaru.
koc/ agt/ (PAP)