Szkoła Zdrowego Żywienia

Szkoła Zdrowego Żywienia

Szkoła Zdrowego Żywienia
Katarzyna Gruszczyńska
01.04.2008 12:45, aktualizacja: 31.05.2010 20:44

Ruszyła 4. edycja kampanii społecznej Szkoła Zdrowego Żywienia. Jej celem jest propagowanie zdrowego żywienia dzieci już od najmłodszych lat.

Ruszyła 4. edycja kampanii społecznej Szkoła Zdrowego Żywienia. W ramach akcji odbywają się cotygodniowe podwieczorki w przedszkolach. Maluchy poznają podstawy zdrowego żywienia w towarzystwie Pandy Jin Jin.

Szkoła Zdrowego Żywienia to cykliczna akcja organizowana przez miesięcznik "Uśmiech Rodziców", której celem jest propagowanie zdrowego żywienia dzieci już od najmłodszych lat. - Nasza akcja jest skierowana zarówno do rodziców, jak i dzieci. Rodzicom chcemy jeszcze raz przypomnieć o zasadach zdrowego odżywiania i uzmysłowić im ich wagę dla rozwoju dziecka - tłumaczy Tatiana Ziemkowska, redaktor naczelna miesięcznika "Uśmiech Rodziców".

- Jednocześnie chcemy zachęcić dorosłych, by w kwestii żywienia swoich pociech byli dobrym przykładem dla dzieci i kierowali się zasadą: "rób tak, jak ja to robię", a nie: "rób tak, jak ja ci mówię". Maluchów zaś chcemy zapoznać i oswoić z podstawami zdrowego stylu życia, bowiem, jak głosi ludowa maksyma "czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał" - dodaje Tatiana Ziemkowska.

W ramach akcji odbywają się cotygodniowe podwieczorki w warszawskich przedszkolach w towarzystwie Pandy Jin Jin. Maluchy wspaniale się bawiąc, śpiewając i tańcząc, starają się pomóc Pandzie wyjść z kłopotów, w jakie popadła odżywiając się nieprawidłowo. Podczas gdy maluchy się bawią, rodzice chętnie korzystają z możliwości zasięgnięcia porady u dietetyczki.

Jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej?

Dr inż. Anna Harton oraz dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak z Zakładu Dietetyki SGGW w Warszawie twierdzą, iż najczęstsze błędy dotyczą ilości zwyczajowo spożywanych składników odżywczych i energii. Dotyczą one również doboru odpowiednich produktów spożywczych. Produktami, które często dzieci i młodzież spożywają w nadmiarze, są słodycze, słone przekąski oraz słodkie napoje gazowane. Przekłada się to na zbyt dużą podaż w diecie m.in. cukrów prostych, sodu i tłuszczów nasyconych.

Zwyczajowe diety są ponadto zbyt ubogie w mleko i jego przetwory, zwłaszcza te naturalne i fermentowane, jak również warzywa oraz niskoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak grube kasze, płatki owsiane i ciemne pieczywo. Konsekwencją takiej struktury diety jest zbyt mała ilość wapnia, błonnika pokarmowego oraz wielu witamin i składników mineralnych ważnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka.

Źródło artykułu:WP Kobieta