Szkoła Zdrowego Żywienia

Ruszyła 4. edycja kampanii społecznej Szkoła Zdrowego Żywienia. Jej celem jest propagowanie zdrowego żywienia dzieci już od najmłodszych lat.

Szkoła Zdrowego Żywienia
Katarzyna Gruszczyńska

Ruszyła 4. edycja kampanii społecznej Szkoła Zdrowego Żywienia. W ramach akcji odbywają się cotygodniowe podwieczorki w przedszkolach. Maluchy poznają podstawy zdrowego żywienia w towarzystwie Pandy Jin Jin.

Szkoła Zdrowego Żywienia to cykliczna akcja organizowana przez miesięcznik "Uśmiech Rodziców", której celem jest propagowanie zdrowego żywienia dzieci już od najmłodszych lat. - Nasza akcja jest skierowana zarówno do rodziców, jak i dzieci. Rodzicom chcemy jeszcze raz przypomnieć o zasadach zdrowego odżywiania i uzmysłowić im ich wagę dla rozwoju dziecka - tłumaczy Tatiana Ziemkowska, redaktor naczelna miesięcznika "Uśmiech Rodziców".

- Jednocześnie chcemy zachęcić dorosłych, by w kwestii żywienia swoich pociech byli dobrym przykładem dla dzieci i kierowali się zasadą: "rób tak, jak ja to robię", a nie: "rób tak, jak ja ci mówię". Maluchów zaś chcemy zapoznać i oswoić z podstawami zdrowego stylu życia, bowiem, jak głosi ludowa maksyma "czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał" - dodaje Tatiana Ziemkowska.

W ramach akcji odbywają się cotygodniowe podwieczorki w warszawskich przedszkolach w towarzystwie Pandy Jin Jin. Maluchy wspaniale się bawiąc, śpiewając i tańcząc, starają się pomóc Pandzie wyjść z kłopotów, w jakie popadła odżywiając się nieprawidłowo. Podczas gdy maluchy się bawią, rodzice chętnie korzystają z możliwości zasięgnięcia porady u dietetyczki.

Jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej?

Dr inż. Anna Harton oraz dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak z Zakładu Dietetyki SGGW w Warszawie twierdzą, iż najczęstsze błędy dotyczą ilości zwyczajowo spożywanych składników odżywczych i energii. Dotyczą one również doboru odpowiednich produktów spożywczych. Produktami, które często dzieci i młodzież spożywają w nadmiarze, są słodycze, słone przekąski oraz słodkie napoje gazowane. Przekłada się to na zbyt dużą podaż w diecie m.in. cukrów prostych, sodu i tłuszczów nasyconych.

Zwyczajowe diety są ponadto zbyt ubogie w mleko i jego przetwory, zwłaszcza te naturalne i fermentowane, jak również warzywa oraz niskoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak grube kasze, płatki owsiane i ciemne pieczywo. Konsekwencją takiej struktury diety jest zbyt mała ilość wapnia, błonnika pokarmowego oraz wielu witamin i składników mineralnych ważnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)