GotowaniePrzepisySzpinak - reaktywacja

Szpinak - reaktywacja

Żywieniowy koszmar dzieciństwa, znienawidzony za kolor, smak, zapach, konsystencję oraz przede wszystkim za to, że mamy i babcie zmuszały dzieci do jedzenia tego paskudztwa – właśnie takie jest oblicze szpinaku dla tych, co źle go wspominają.

Szpinak - reaktywacja

21.04.2008 | aktual.: 29.06.2010 00:52

Żywieniowy koszmar dzieciństwa, znienawidzony za kolor, smak, zapach, konsystencję oraz przede wszystkim za to, że mamy i babcie zmuszały dzieci do jedzenia tego paskudztwa – właśnie takie jest oblicze szpinaku dla tych, co źle go wspominają. To zielone warzywo, niegdyś zmora wielu dzieci, koszmar szkolnych stołówek, obecnie wraca do łask i coraz częściej staje się ważnym składnikiem wielu potraw.

Szpinak jest rośliną uprawną, która przywędrowała do Europy z Persji. Okres największej popularności tego warzywa nastąpił w XVI wieku i od tej pory szpinak na stałe zagościł na naszych stołach. Bogactwo witamin (A, B, C, E, PP), żelazo, jod, fosfor, magnez, mangan, miedź oraz liczne mikroelementy to największe atuty tego warzywa. Może być spożywany świeży oraz mrożony.

Najlepszy z czosnkiem

– Od czasu, gdy mieszkam sama, szpinak stał się podstawowym składnikiem większości moich dań. – mówi 26-letnia Natalia. – Jest tak praktyczny i smaczny, że wykorzystuję go w prawie każdej potrawie, zwłaszcza gdy nie mam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Wyciągam opakowanie szpinaku i w kilka minut mam gotowy obiad. Wystarczy mrożonkę wrzucić na patelnię, dodać trochę czosnku, soli, śmietany albo sera fety i po połączeniu z makaronem bądź ryżem smaczne, pożywne danie jest gotowe.

Podstawą jest dobre doprawienie tego warzywa. Najlepiej smakuje ono właśnie z czosnkiem, który nie tylko dodaje wspaniałego zapachu, ale też doskonale poprawia smak.

Ogromną zaletą szpinaku jest to, że jeśli dobrze go doprawimy, dodamy ser – najlepiej ricotta, ewentualnie fetę – możemy taką masę wykorzystać do wielu różnorodnych potraw. Wśród najciekawszych i najsmaczniejszych dań warto wymienić naleśniki ze szpinakiem.

Polecamy przepisy:
Zawinięte w rurki lub złożone w trójkąty można jeść świeżo po przyrządzeniu albo ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać ulubionym sosem, posypać serem i zapiec w piekarniku.

W daniach włoskich

Szpinak jest też doskonałym dodatkiem do dań włoskich. Faszerowane szpinakiem i serem duże muszle zapiekane w piekarniku to nie tylko bardzo smaczna, ale również atrakcyjnie wyglądająca przystawka. W podobny sposób można wykorzystać zapiekane grube rurki cannelloni. Lasagne ze szpinakiem to również bardzo ciekawe połączenie. Można zrobić lasagne wyłącznie warzywne, ale ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie każdej warstwy z innych składników. Szpinak w połączeniu z mięsem albo cukinią i pieczarkami dają bardzo smaczny efekt.

Godna polecenia jest również tarta serowo-szpinakowa. Na ciasto francuskie kładziemy masę przygotowaną ze szpinaku, różnego rodzaju serów (białego, żółtego, wędzonego i pleśniowego), ugniecione ziemniaki, trochę bazylii, soli, pieprzu i tak przygotowaną masę zapiekamy w piekarniku. Szpinak doda ciekawego koloru, atrakcyjnego smaku oraz spowoduje, że danie będzie lekkie i finezyjne.

Miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni mogą nieco urozmaicić swoje ulubione potrawy, wykorzystując szpinak w nieco inny sposób niż jako warzywo towarzyszące daniu mięsnemu. Smaczne są zielone pierożki ze szpinakiem. Warto też spróbować kurczaka faszerowanego szpinakiem, albo kotletów schabowych zapiekane z tym warzywem.

Różnorodność dań, jakie możemy przygotować na bazie szpinaku, powoduje, że ta zdrowa i smaczna jarzyna nigdy nam się nie znudzi.

Polecamy przepisy:

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)