Szybki obiad z niczego — trzy propozycje

Szybki obiad z niczego — trzy propozycje

Szybki obiad z niczego — trzy propozycje
Źródło zdjęć: © iStock.com
04.09.2018 12:17

Wyczarowanie szybkiego obiadu z niczego to prawdziwa i niełatwa sztuka. Przed takim wyzwaniem wiele z nas staje stosunkowo często — zwłaszcza gdy wraca z po całym dniu ciężkiej pracy. Przygotowanie posiłku przy niewielkiej ilości produktów wymaga jedynie odrobiny inwencji twórczej.

Szybki obiad z niczego: zapiekanka

Zapiekanka jest jedną z najpopularniejszych, a zarazem najłatwiejszych propozycji obiadowych. Można ją przygotować niemal ze wszystkiego — podstawą jest składnik mięsny. Może to być: szynka, boczek, salami, filet z kurczaka lub mięso mielone. Ważne są także warzywa i dowolny ser żółty.

Przykładowe składniki:

  • 350 g makaronu (najlepiej typu penne).
  • Świeże lub mrożone warzywa: marchewka, pietruszka, papryka, pomidor.
  • Składnik mięsny: szynka, salami, kiełbasa, boczek, filet z kurczaka lub mięso mielone.
  • Pieczarki lub grzyby leśne.
  • Sól i pieprz (ewentualnie ulubione zioła do przyprawienia).
  • Ser żółty (najlepiej łatwo rozpuszczalny np. mozzarella).

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zabierz się za przygotowanie makaronu — ugotuj go zgodnie z zaleceniami producenta, widniejącymi na opakowaniu (optymalny czas przygotowania makaronu to ok. 11-12 minut, ale najlepiej ugotuj go al dente - 8-9 minut).
  2. Przygotuj składnik mięsny: szynkę, salami, kiełbasę i boczek — pokrój w małe kawałki, filet z kurczaka — pokrój i podsmaż na oleju, a mięso mielone — podsmaż na oliwie z oliwek (nie zapomnij o przyprawieniu fileta i mięsa mielonego).
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne: na spód wsyp makaron, następnie składnik mięsny, a w dalszej kolejności pokrojone w kostkę warzywa i wszystko posyp serem żółtym.
  4. Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 30 minut.

Obiad z niczego: ziemniaki

Kolejną propozycją obiadu z niczego również jest zapiekanka, ale tym razem jest to zapiekanka z ziemniakami. Propozycja ta przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za makaronem i preferują polską kuchnię.

Przykładowe składniki:

  • 2 kg ziemniaków.
  • 300 g boczku wędzonego (może być też inne mięso, ale boczek w tej zapiekance sprawdza się najlepiej).
  • 2 średniej wielkości cebule.
  • 250 ml śmietany 18%.
  • 1 ząbek czosnku.
  • Przyprawy: sól pieprz, oregano, bazylia i kminek.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku podgotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
  2. Pokrój: cebulę, boczek i czosnek w kostkę.
  3. Po ostygnięciu ziemniaków ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich połóż cebulę, boczek i czosnek.
  4. Całość przypraw: solą, pieprzem, oregano i bazylią, posyp kminkiem i zalej śmietaną.
  5. Naczynie żaroodporne z zapiekanką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut. Po wyjęciu pozostaw chwilę do ostygnięcia i posyp zieloną pietruszką.

Coś z niczego z makaronem

Kolejna propozycja z całą pewnością zadowoli fanów makaronu — makaron z mięsem, bo o nim tu mowa, można przygotować w zaledwie 20 minut. Co ciekawe, potrawa ta równie dobrze może smakować z ryżem lub kaszą.

Składniki:

  • 350 g dowolnego makaronu.
  • 200 g boczku (może być również kiełbasa, a nawet parówki).
  • Łyżka śmietany 18% (opcjonalnie może być jogurt naturalny).
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
  • 1 średniej wielkości cebula.
  • Olej do smażenia.
  • Sól, pieprz i ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ugotuj makaron według zaleceń producenta, widniejących na opakowaniu.
  2. Cebulę umyj, drobno posiekaj i podsmaż na patelni na oleju. Następnie dodaj do niego pokrojony boczek w kostkę i dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
  3. Wymieszaj w głębokim naczyniu koncentrat pomidorowy ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub wodą. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do boczku i cebuli, a następnie duś całość pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
  4. Po upływie 5 minut do przygotowanego boczku z sosem dodaj makaron i dokładnie wszystko wymieszaj. Opcjonalnie do potrawy możesz dodać także żółty ser.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także