Tak rozpoznasz "napompowane" wędliny. Zdradzi je ten szczegół

Wybór dobrej wędliny w sklepie nie jest prostym zadaniem. Pakowane na plastikowych tackach produkty mają najczęściej niezbyt dobry skład. Nie inaczej jest w przypadku wędlin wystawionych w sklepowych gablotach. Pozornie wydawać by się mogło, że są lepszym wyborem. Sposób, w jaki są produkowane, pozostawia jednak wiele do życzenia.

Szynka
Szynka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.11.2022 | aktual.: 23.11.2022 09:23

Wędliny, tak jak inne produkty spożywcze sprzedawane w supermarketach, produkowane są w taki sposób, aby zmaksymalizować zyski. Ich producenci wykorzystują różne sposoby, aby przekonać klientów, że kupują świetnej jakości produkt. Prawda jest często zupełnie inna. W dobie przetworzonego jedzenia trudno rozpoznać wędlinę, której nie wyprodukowano wyłącznie dla zysków ze sprzedaży. Jest na to jednak pewien sposób.

Zwróć uwagę na wygląd wędliny

Zanim poprosisz ekspedientkę o ukrojenie kawałka szynki, przyjrzyj się dokładnie, jak wygląda. Dziwnie świecąca się wędlina powinna wzbudzić waszą czujność. Jeśli możesz, poproś pracownicę sklepu o możliwość powąchania produktu. W razie wyczucia nieświeżego zapachu, pod żadnym pozorem nie decyduj się na zakup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ważna jest także struktura mięsa. Możesz zaobserwować ją na szynkach, które zostały już rozkrojone. Jeśli widzisz, że wędlina ma ma wyraźne zagłębienia, to znak, że produkt był nastrzyknięty specjalną solanką. Ma ona teoretycznie za zadanie przyśpieszenie procesu peklowania. Wykorzystywana jest też do zwiększenia wagi wyrobu i zmniejszenia ilości mięsa.

W taki sposób producenci zyskują sporo na sprzedaży wędliny. Warto pamiętać, że w kilogramowym kawałku wędliny może zmieścić się prawie litr wody. W konsekwencji przy kasie musisz zapłacić za produkt, który tylko w połowie składa się z mięsa.

Niska cena to znak ostrzegawczy

To, co powinno zwrócić uwagę, to także sama lada, w której leży mięso. Według standardów ma być idealnie czysta i odpowiednio schłodzona. Podwyższona temperatura powoduje bowiem, że wędliny zaczynają się psuć. Błędne przechowywanie widać na wyschniętych bokach szynki oraz pojawiających się na niej sinych plamach.

Przed zakupem wędliny powstrzymać powinna niska cena. Nie oszukujmy się - dobrej jakości produkt nie będzie należał do tanich. Składa się wyłącznie z mięsa, więc jego cena będzie znacznie wyższa. Wędliny kosztujące zdecydowanie mniej zawdzięczają to konserwantom i wypełniaczom.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (63)