Tarta – konkurencja pizzy
Francuska tarta wciąż jeszcze przegrywa z włoską pizzą w zawodach o zdobycie naszych stołów. A niesłusznie!
17.08.2005 | aktual.: 29.06.2010 19:58
Już sam kształt tarty – okrągły, z karbowanym brzegiem – wskazuje, że jest to potrawa wyjątkowa. Wypiekana z ciasta kruchego lub francuskiego, napełniona nadzieniem, równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno. Możliwości, jakie daje przygotowywanie farszu, są praktycznie nieograniczone. Przyrządzisz go z warzyw i beszamelu, z sera, jajek i śmietany, z mięsa, ryb, owoców morza lub grzybów. Tu wszystko jest dozwolone, więc spokojnie możesz mieszać różne składniki. To danie zadowoli każdego smakosza. Szczególnie jeśli zestawi się je z wytrawnym białym winem.
Jest równie łatwa do zrobienia, w dodatku można ją przyrządzać i na słono, i na słodko.
*Na ostro – niezawodne dodatki *- Warzywa (najlepiej takie, które mają mało soku), ale także mielone mięso lub wędliny.
- Masa jajeczno-śmietanowa, którą możesz zalać każdy farsz.
- Ser żółty, brie, pleśniowy – posyp nim tartę lub dodaj do nadzienia.
* Ciasto kruche *Jest łatwe do przygotowania i można je zrobić na zapas z 2-3. krotnej ilości składników. Zawinięte w folię poleży w zamrażarce kilka tygodni.
Składniki na słone:
- 20 dag mąki
- 12 dag masła
- sól
- 1 żółtko.
Składniki na słodkie:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 1 żółtko
Stolnicę oprószyć mąką, położyć na niej ciasto, uformować gruby krążek, ciasto rozwałkować na grubość 3–5 cm, w razie potrzeby posypać mąką. Mąkę, cukier (na ciasto słone zamiast cukru dodać szczyptę soli), żółtko i kawałki masła posiekać nożem. Rozkruszyć w palcach, wlać 2 łyżki zimnej wody, zagnieść ciasto, schłodzić.
Przy pomocy wałka przenieść ciasto na formę – powinno przylegać do dna i boków.
Nadmiar ciasta odciąć wałkiem, ponakłuwać widelcem, piec na rumiano w 200°C.
*Ciasto francuskie *Może nie jest najłatwiejsze do wykonania, ale smakuje wybornie.
A to dlatego, że w czasie pieczenia rozwarstwia się na cieniutkie płatki. Mniej wytrwałym proponujemy kupić gotowe ciasto mrożone.
Składniki:
- 25 dag mąki
- szczypta soli
- kilka kropli soku z cytryny
- 150 ml wody
- 15 dag masła
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, położyć na nim schłodzone masło, zlepić brzegi, rozwałkować, złożyć na 3 części, schładzać 30 minut. Z mąki, soli, soku, wody i 3 dag rozpuszczonego masła zarobić ciasto, schłodzić, pozostałe masło obsypać łyżką mąki, włożyć między 2 warstwy folii, rozwałkować, schłodzić.
Ciasto ponownie rozwałkować i schładzać 30 min. Czynność tę powtórzyć dwukrotnie. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć formę, podpiec ok. 15 min. w 220°C, nałożyć farsz, upiec.
* Wariant na słodko *Słodkiej tarcie naprawdę niełatwo się oprzeć.
Cieszy i podniebienie, i oko. Przyrządzisz ją błyskawicznie. Możesz wykorzystać sezonowe owoce albo te bardziej egzotyczne. Życzymy smacznego!
Tarta z owocami jest jednym z najprostszych pomysłów na deser. Zwłaszcza jeśli w zamrażarce masz trochę zrobionego wcześniej ciasta kruchego lub francuskiego (i jedno, i drugie dobrze komponuje się ze słodkimi dodatkami). Jeśli nie masz zapasów, szybko zagnieć kruchy placek lub kup gotowe mrożone ciasto francuskie. Potem na podpieczonym placku rozłóż owoce i całość zapiecz. Możesz też wybrać inny wariant i na kruchej, upieczonej wcześniej formie ułożyć budyniowy lub waniliowy krem i na przykład świeże maliny. Tarty pieczone z owocami można podawać lekko ciepłe. Jeśli ktoś nie liczy kalorii, proponujemy dekorację z bitej śmietany, czekolady lub cukru pudru. Dla wiecznie odchudzających się pozostają listki mięty i melisy.
*Przepisy: Z marchewką *- Porcja ciasta kruchego
- 2 pory
- 3 marchewki
- łyżka orzeszków pinii
- sól
- sos beszamelowy
- pieprz
- gałka muszkatołow
Ciastem wyłożyć formę, upiec na rumiano w 200°C. Marchewkę i pory ugotować na półmiękko, pokroić
na plastry. Warzywa ułożyć na cieście, zalać beszamelem doprawionym gałką i pieprzem, posypać orzeszkami, piec ok. 30 min. w 200°C.
*Z pomidorami *- Porcja ciasta kruchego
- 30 dag twarogu
- 1 jajko l 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
- bazylia
- 50 dag pomidorów
- ugotowane żółtko jaja
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wyłożyć nim dno i boki formy, piec 20 min. w 200°C. Twaróg zmiksować z jajkiem, śmietaną, solą, pieprzem i bazylią, wyłożyć na spód, piec ok. 15 min. Przykryć plastrami pomidorów, zapiekać 10 min., posypać bazylią i żółtkiem.
*Z brokułami *- Porcja ciasta kruchego
- 2 róże brokułów
- 10 dag sera brie
- sól
- pieprz
- 5 dag startego parmezanu lub innego twardego sera
Ciasto rozwałkować, wyłożyć formę na tartę, upiec w 200°C na złoty kolor. Brokuły podzielić na różyczki, ugotować na półmiękko w lekko osolonym wrzątku, osączyć. Z sera brie oddzielić skórkę, pokroić na kawałki. Na kruchym spodzie ułożyć brokuły i kawałki brie, posypać pieprzem i parmezanem.
Piec ok. 25 min. w 200°C.
*Z pieczarkami *- Porcja ciasta kruchego lub francuskiego
- 15 dag pieczarek
- 5 dag bekonu
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- tymianek
- 2 jajka
- 150 ml śmietany
- cebulka dymka
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy, upiec na rumiano w 200ľC. Grzyby pokroić na plasterki, przesmażyć na maśle. Kawałki bekonu zrumienić na patelni. Grzyby i bekon wyłożyć na spód. Jajka rozkłócić ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Masą zalać grzyby, piec 30 min. w 200°C, posypać dymką.
*Wieloowocowa *- Porcja ciasta kruchego
- torebka budyniu śmietankowego
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki masła
- 2–4 łyżki cukru
- owoce
- łyżka żelatyny
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, piec ok. 25 min w 200°C.
Budyń ugotować na mleku z dodatkiem masła i cukru, ostudzić, wyłożyć na ciasto. Ozdobić owocami – całymi lub pokrojonymi w plasterki, posmarować rozpuszczoną, osłodzoną żelatyną, zastudzić.
*Z brzoskwiniami *- 1,5 porcji ciasta kruchego
- 4–6 brzoskwiń
- 3 łyżki dżemu morelowego
- kilka pistacji
Porcją ciasta wyłożyć formę, upiec w 200ľC. Brzoskwinie obrać, pokroić. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski 2 na 20 cm, luźno zwijać w rozetki, układać obok siebie na spodzie. Między zwoje włożyć brzoskwinie, piec
30 min. w 200°C, posmarować dżemem, posypać orzechami.