Tauryna - działanie, dawkowanie, stosowanie i skutki uboczne
Tauryna nazywana byczą siłą jest składnikiem wielu napojów energetycznych oraz odżywek przedtreningowych. Sprawia, że szybciej spalamy tkankę tłuszczową, a mięśnie lepiej regenerują się po treningu. Dodatkowa suplementacja tauryny zalecana jest przede wszystkim sportowcom, osobom z nadwagą oraz wegetarianom.
15.09.2018 22:21
Tauryna - co to jest?
Tauryna (czyli kwas 2-aminoetanosulfonowy) zaliczana jest do grupy aminokwasów biogennych. Występuje przede wszystkim w tkankach zwierzęcych oraz ludzkich (głównie sercu, mózgu oraz układzie mięśniowym). Stężenie tauryny w organizmie wynosi 1/1000 masy ciała człowieka. Tauryna (łac. taurus - wół) została odkryta w 1827 roku przez dwóch niemieckich naukowców Leopolda Gmelina i Friedricha Tiedemanna. Badacze wyizolowali taurynę z żółci bydlęcej, stąd też nazwa tego związku. Jednak dopiero w latach 70. XX wieku odkryto jaką ważną funkcję pełni tauryna w organizmie zwierząt i ludzi, głównie sportowców.
Tauryna - działanie
Tauryna jest aminokwasem niebiałkowym i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Proces syntezy tauryny odbywa się dzięki innym aminokwasom - cysteinie i metioninie. Tauryna chroni przed rozwojem cukrzycy, poprawia metabolizm tłuszczów, obniża ciśnienie i zły cholesterol, usprawnia pracę serca, reguluje stężenie elektrolitów w organizmie, przyspiesza regenerację mięśni po treningu, a nawet poprawia wzrok.
Tauryna wykazuje działanie antykataboliczne, czyli nie przyczynia się do bezpośredniego przyrostu masy mięśniowej, ale przyspiesza osiąganie celów treningowych. Ponadto tauryna pomaga mięśniom szybko zregenerować się po treningu (działanie anaboliczne). Co więcej, tauryna przeciwdziała otyłości, ponieważ nadmiar glukozy, który w przypadku niezdrowego jedzenia odkłada się w tkance tłuszczowej, zostaje dostarczony do innych tkanek i wykorzystany w pozytywny sposób.
Tauryna - dawkowanie
Dzienna dawka tauryny powinna wynosić ok. 500 mg do 2000 mg. Na opakowaniu każdego suplementu znaleźć można informację o odpowiedniej dawce kapsułek na dobę. Przyjmuje się 2 tabletki suplementu na 24 godziny. Taurynę należy przyjmować między posiłkami, popijając wodą. Suplementów z tauryną powinny unikać osoby uczulone na ten preparat, cierpiące na chorobę dwubiegunową oraz kobiety w ciąży oraz w trakcie karmienia piersią.
Źródła tauryny
Taurynę znaleźć można przede wszystkim w produktach pochodzenia naturalnego tj. mięsie indyka, rybach, ostrygach, grochu oraz soczewicy. Najwięcej tauryny (w 100 g produktu) zawierają świeże małże (240 mg), surowy drób (169 mg) oraz białe, surowe ryby (151 mg). Najmniej tauryny znajduje się w jogurcie niskotłuszczowym oraz mleku pasteryzowanym. Tauryna jest składnikiem napojów energetycznych, karmy dla zwierząt, mleka modyfikowanego dla dzieci oraz odżywek dla sportowców.
Skutki uboczne przyjmowania tauryny
Tauryna jest bardzo dobrze tolerowana przez organizm. Nie pojawiły się jeszcze żadne doniesienia dotyczące skutków ubocznych jej stosowania. Jednak zbyt duża suplementacja może doprowadzić do zaburzeń układu pokarmowego, w tym biegunek, wymiotów lub wrzodów żołądka.