Najgorszy tłuszcz do smażenia jajek. Sadzone będą niedobre

Najgorszy tłuszcz do jajek sadzonych
Najgorszy tłuszcz do jajek sadzonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.07.2024 12:34, aktual.: 10.07.2024 13:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Istnieje naprawdę wiele sposobów na przygotowanie jajka. Na śniadanie można podać jajecznicę, jajka gotowane lub sadzone. Ostatnia opcja bywa kłopotliwa, gdyż jeden błąd może zepsuć smak żółtka.

Przygotowanie jajka sadzonego wydaje się być banalnie proste. W końcu to żadna filozofia wbić je na rozgrzaną patelnię i poczekać kilka minut, aż się zetnie. W rzeczywistości jednak jest to nieco bardziej skomplikowana czynność, a kluczowe znaczenie ma stopień nagrzania patelni oraz rodzaj użytego tłuszczu.

Nie popełniaj tych błędów przy sadzeniu jajek

Przede wszystkim przy przygotowaniu sadzonych warto użyć świeżych jajek, ponieważ starsze rozlewają białko na patelnię, a żółtko nie będzie do niego przylegać. Kolejnym błędem jest brak tłuszczu lub smażenie jajek na oleju. Najlepszy wybór to masło klarowane. Olej szybko spala białko, pozostawiając żółtko niedogotowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masło klarowane pali się wolniej od świeżego. Jego klasyczna odmiana zawiera mniej wody i białka, co sprawia, że w wysokiej temperaturze nabiera nieprzyjemnego smaku. Natomiast olej, często używany w kuchni, ma niższą temperaturę dymienia niż masło klarowane. Nadaje również specyficzny posmak, który nie wszystkim odpowiada. Masło bez zanieczyszczeń jest droższe, jednak warto wydać więcej, aby cieszyć się lepszym smakiem.

Jak przygotować idealne jajko sadzone?

Najpierw należy wbić jajko do czystej miski. Nie zaleca się robić tego bezpośrednio na patelnię, ponieważ w ten sposób żółtko może pęknąć. Dodatkowo lepiej sprawdzić świeżość jajka, zanim trafi na tłuszcz do smażenia. Rozgrzaną patelnię należy ustawić na średniej temperaturze. Wysoka temperatura może spowodować, że jajko szybko zbrązowieje i zanim się zetnie, powstaną na nim nieestetyczne pęcherze.

Przed umieszczeniem jajka na patelni należy rozgrzać masło klarowane na średnim ogniu. Gdy tłuszcz się roztopi, ostrożnie wlać jajko, zmniejszyć ogień i smażyć do uzyskania twardego białka i gęstego żółtka, co zwykle zajmuje 3-4 minuty. Po zdjęciu jajka z patelni dopraw je pieprzem, solą i odrobiną świeżego koperku.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (39)
Zobacz także