GotowaniePrzepisyTłuszcze ukryte na naszym talerzu

Tłuszcze ukryte na naszym talerzu

Tłuszcze ukryte na naszym talerzu
Źródło zdjęć: © JupiterImages/EAST NEWS
06.02.2007 10:28, aktualizacja: 29.06.2010 13:32

Z badań wynika, że większość tłuszczów zwierzęcych w naszym pożywieniu występuje jako tłuszcze ukryte. Nawet w pozornie \"chudej\" szynce, mleku czy serze, występują tłuszcze zwierzęce, jako ich naturalny składnik. Z obserwacji naukowców wynika również, że nasza świadomość na temat tego, co wkładamy na talerz, jest niska...

Większość tłuszczów zwierzęcych występuje w naszym pożywieniu jako tłuszcze ukryte (niewidoczne) - ostrzegają specjaliści ds. żywienia. Najwięcej z nich kryje się w serach, mleku, produktach cukierniczych i z pozoru \"chudej\" szynce.\r\n\r\nPRZEPIS NA DŁUGOWIECZNOŚĆ\r\n\r\nZWIERZE(NIA) INTERNAUTÓW-internautow-5983072153678465a)\r\n\r\n\r\nUwaga na mleko i sery\r\n\r\n\"Tłuszcze zwierzęce mogą stanowić naturalny składnik produktu, ale mogą także zostać dodane w trakcie jego przetwarzania. Najwięcej tłuszczów niewidocznych jest w mięsie i wędlinach, a także w mleku i serach oraz w produktach cukierniczych i orzechach\" - zwraca uwagę dr Stolarczyk.\r\n\r\nSzynka nie taka chuda\r\n\r\nSpecjalistka z Centrum Zdrowia Dziecka podkreśla, że nawet w \"chudej szynce\" jest ukryty tłuszcz. Szklanka tłustego mleka zawiera ponad 7 g tłuszczu, 100-gramowy kotlet schabowy (surowe mięso) zawiera 10 g tłuszczu, a taka sama porcja karkówki ma aż 23 g tłuszczu.\r\n\r\nZdaniem dr Stolarczyk, najbardziej korzystne dla zdrowia są tłuszcze roślinne. W jej opinii, mają one szczególne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż są najlepszym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych\".\r\n\r\nTłuszcze tylko dla niemowląt?\r\n\r\nTłuszcz jest składnikiem odżywczym niezbędnym dla organizmu przez całe życie, jednak w okresie dzieciństwa ma decydujący wpływ na zdrowie i prawidłowy rozwój. W diecie niemowląt i małych dzieci (do trzeciego roku życia) nie należy ograniczać spożycia tłuszczu. W okresie niemowlęcym, kiedy dziecko jest karmione piersią, wszystkie niezbędne kwasy tłuszczowe otrzymuje z mleka matki. Jest to pokarm bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i jego skład jest trudny do odtworzenia w mleku modyfikowanym. Tłuszcz dla kobiecego mózgu\r\n\r\n\"Tłuszcz pokarmu kobiecego to źródło energii - stanowi około 50 procent wartości energetycznej mleka, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe w pokarmie matki są wykorzystywane do budowy tkanki nerwowej mózgu\" - podkreśla dr Stolarczyk.\r\n\r\nJak wyjaśnia, dojrzewanie układu nerwowego dziecka trwa do mniej więcej 18 miesiąca życia, dlatego \"od jakości tłuszczu dostarczanego z pożywieniem zależy w dużym stopniu rozwój, zdrowie i sprawność intelektualna dziecka\". Zdaniem dr Stolarczyk, jeśli niemowlę nie jest karmione piersią, to przez pierwszy rok życia \"powinno być karmione mlekiem modyfikowanym, w którym tłuszcz mleka krowiego całkowicie lub częściowo jest zastąpiony mieszaniną olejów roślinnych\".\r\n\r\nTłuszcze roślinne zawierają m.in. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają m.in. na cykl metaboliczny komórek i zapewniają optymalny rozwój mózgu.\r\n\r\nMężczyźni lubią tłuste\r\n\r\nZ badań Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że spożycie tłuszczu w Polsce jest bardzo wysokie, szczególnie u osób powyżej 10 roku życia. W populacji męskiej - 77,4 proc. posiłków odznaczało się zbyt wysokim spożyciem tłuszczu w porównaniu do normy, a u kobiet\/dziewcząt - 62,2 proc.\r\n\r\njar\/ mba\/

Źródło artykułu:PAP