Trwa ładowanie...

To dlatego cierpisz na nawracające grzybice i infekcje intymne

Lubisz słodycze? Po ciężkim dniu pocieszasz się batonikiem lub kawałkiem ciasta? Robisz to regularnie? A może jesz głównie białe pieczywo i przepadasz za makaronami? Jeśli odpowiedziałaś twierdząco chociaż na jedno z tych pytań, możesz być narażona na poważne problemy ze zdrowiem. Te czynniki i upodobania sprzyjają kandydozie, czyli grzybicy pochwy.
Share
To dlatego cierpisz na nawracające grzybice i infekcje intymne
Źródło: 123RF
d2argy9

Większość kobiet przynajmniej raz w życiu przechodzi tę wstydliwą chorobę. Nie chcą się do niej przyznawać, uważając, że może wynikać ona z braku odpowiedniej higieny. To mit! Grzybicę wywołuje bowiem Candidas Albicans, grzyb należący do rodziny drożdżaków. „Rezyduje” na basenach, możemy zarazić się również podczas stosunku seksualnego czy korzystając ze wspólnych toalet.

Ta choroba nie przechodzi bez echa. Każda kobieta zorientuje się, że jej organizm szwankuje. Objawy, które powinny nas zaniepokoić, to: swędzenie, upławy, zaczerwienienie.

Okazuje się, że możemy zminimalizować ryzyko, które wzrasta wraz z naszym upodobaniem do batoników, ciastek, soków!
- Spożywanie dużych ilości słodyczy, a dokładniej produktów zawierających znaczne ilości cukru, może sprzyjać infekcjom grzybiczym - komentuje Tomasz Olejniczak, ginekolog, starszy asystent w Klinice Zdrowia Matki i Dziecka Ginekologiczno - Położniczego Szpitala Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

d2argy9

Dlaczego tak się dzieje?

- Cukry zakwaszają mikrośrodowisko w jelitach, co sprzyja namnażaniu, a jednocześnie rozwojowi drożdżaków. Ponadto cukry proste same w sobie stanowią pożywkę dla grzybów. Stąd też istnieją teorie, że odpowiednia dieta, uboga w pokarmy węglowodanowe, może sprzyjać zapobieganiu lub nawet leczeniu tych infekcji - wyjaśnia ekspert.

- Zaleca się więc unikanie wszelkich słodyczy, słodkich owoców i soków, żywności wysokoprzetworzonej, białego pieczywa, serów pleśniowych i żółtych, drożdży czy przypraw wieloskładnikowych - dodaje Olejniczak.

Należy jednak pamiętać, że samo wyeliminowanie słodkości nie wyklucza możliwości infekcji grzybiczej. Po pierwsze dlatego, że węglowodany to również cały szereg innych pokarmów, które niekoniecznie muszą być po prostu słodkie.

d2argy9

Po drugie, nie tylko samo spożywanie dużej ilości węglowodanów doprowadza do zachorowania na różne postacie grzybicy. W większej mierze zależy to od stanu odporności organizmu, zażywanych leków (antybiotyki), przebytych zabiegów stomatologicznych, współwystępowania innych chorób, w tym alergii, atopii czy anemii, stanu zdrowia partnera seksualnego (grzybica narządów płciowych), a także dbałości o higienę osobistą.

Czynnikiem sprzyjającym zakażeniu może być… ciąża.
Unikanie słodyczy może być środkiem dodatkowo wspomagającym w profilaktyce i terapii tych zakażeń.

(kg)/(sr), kobieta.wp.pl

* Gdy miesiączka się spóźnia... Czy to zawsze oznacza ciążę?*

* Uzależnienie od słodyczy*

* Jak zmniejszyć apetyt na słodycze?*

* Zamień chemię na jedzenie!*

d2argy9

Podziel się opinią

Share
d2argy9
d2argy9