Dodaj zamiast bułki. Mielone, że palce lizać

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Z ziemniakami i buraczkami lub inną surówką idealnie nadają się na rodzinny obiad. Oprócz standardowej wersji warto wprowadzić czasem pewną modyfikację. Gwarantujemy, że ten przepis zachwyci wszystkich domowników.

Jak zrobić kotlety mielone?
Jak zrobić kotlety mielone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.12.2024 | aktual.: 15.12.2024 16:19

Kotlety mielone nie należą do skomplikowanych i wymyślnych dań. Jednak zastosowanie kilku trików może zupełnie je odmienić. Prosta receptura pozwoli ci uzyskać perfekcyjny smak i konsystencję - kotlet na zewnątrz będzie chrupiący, a w środku rozpływający się w ustach.

Jak zrobić kotlety mielone?

W standardowym przepisie na kotlety mielone znajduje się bułka. Idealnym zamiennikiem, który nada zupełnie nowego smaku, jest kasza kuskus. Świetnie łączy się ona z najlepszym mięsem na kotlety: łopatką, karkówką lub szynką i wprowadza dodatkowy, ciekawy smak.

Dodatkowo nie możemy zapomnieć o podsmażonej cebulce na maśle. Mało kto wie też, że łyżeczka musztardy delikatesowej sprawi, że nasze kotlety staną się bardziej miękkie i soczyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić kotlety mielone?

Do przygotowania kotletów mielonych będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego, cebulę, kaszę kuskus, jajko, zioła prowansalskie, musztardę delikatesową, sól, pieprz, bułkę tartą oraz olej lub masło klarowane do smażenia.

1. Najpierw zaczynamy od kaszy. Wsypujemy ją do miski i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda delikatnie zakryła ziarna i odstawiamy na bok.

2. Następnie cebulę szatkujemy na drobno i podsmażamy na maśle aż się zeszkli.

3. Mięso mielone wrzucamy do miski, a do niego dodajemy łyżeczkę musztardy, doprawiamy też ziołami prowasalskimi, solą i pieprzem, dorzucamy też podsmażoną i przestudzoną cebulę. Całość mieszamy i wyrabiamy aż do połączenia składników.

4. Teraz dodajemy kaszę i żółtko, które "zwiążą" masę i ponownie łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

5. Gotową masę formujemy w kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju lub maśle klarowanym.

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)