Dodaj 4 łyżki. Kotlety soczyste jak nigdy

Sposób na pyszne kotlety schabowe
Sposób na pyszne kotlety schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NikolaeVa Elenaa

29.09.2024 16:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Marzysz smacznych, soczystych kotletach? Wypróbuj trik stosowany przez nasze babcie. Dzięki temu mięso będzie wyjątkowe, a goście z pewnością spytają, w czym tkwi tajemnica tego głębokiego smaku.

Polacy kochają kotlety mielone – danie, które od lat gości na naszych stołach, szczególnie podczas niedzielnych obiadów. Jednak nawet tradycyjne przepisy można udoskonalić, dodając jeden niestandardowy składnik, który sprawi, że kotlety będą 100 razy bardziej soczyste.

Dodaj 4 łyżki kefiru

Dodanie kefiru do mięsa mielonego to sposób, który pozwala na zachowanie odpowiedniej wilgotności kotletów podczas smażenia. Dzięki temu staje się bardziej elastyczne, a białko w nim zawarte lepiej wiąże składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy około 100 ml kefiru na 200 gramów mięsa, aby uzyskać zauważalną różnicę. Kotlety nie tylko będą bardziej smaczne, ale również soczyste i mniej podatne na wysuszenie.

Wszechmocne
Wszechmocne © WP

Misja - kotlety doskonałe

Sposobów na smaczne, soczyste kotlety jest więcej. Te dodatki sprawią, że daniu trudno będzie się oprzeć.

Bułka namoczona w mleku lub wodzie. Ten dodatek nada kotletom aksamitności. Ten dodatek do mielonych sprawi, że mięso będzie bardziej puszyste i miękkie. Ważne jest, aby bułka była dobrze odsączona, co zapobiegnie rozpływaniu się kotletów na patelni.

Cebula – drobno posiekana i podsmażona. Dodanie cebuli wzbogaca smak mięsa, ale warto ją najpierw lekko podsmażyć na złoty kolor. Taki zabieg nada kotletom lekko słodkiego smaku i podkreśli ich soczystość.

Musztarda. Choć może się wydawać, że musztarda jest nietypowym składnikiem, dodanie jednej łyżki do mięsa mielonego nada kotletom głębi smaku. Musztarda sprawia, że mięso staje się bardziej aromatyczne, a jej kwasowość wzmocni naturalny smak potrawy.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta