Obtocz w tej panierce. Kotlety schabowe zyskają nowy smak
Kotlety schabowe bardzo często goszczą na polskich stołach. Złocista panierka i rozpływające się w ustach mięso to połączenie idealne. Jeśli jednak masz już dość klasycznej wersji, spróbuj zrobić je inaczej.
28.10.2024 | aktual.: 30.10.2024 06:47
Kotlety schabowe w nowej odsłonie
Składniki, których zazwyczaj używamy, to jajka, mąka, bułka tarta i mięso wieprzowe. Aby odmienić to danie i nadać mu bardziej wyrazistego i aromatycznego smaku, wystarczy naprawdę niewiele. Najlepiej zacząć od panierki, która potrafi wiele zdziałać. Zamiast tej klasycznej wystarczy zamienić ją na mąkę kukurydzianą lub zgniecione płatki kukurydziane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli chcemy totalnie zmienić smak i wybrać zdrowszą opcję, świetnie sprawdzą się płatki owsiane. Zmielony owies lub otręby także będą alternatywą dla bułki tartej i sprawią, że każdy kęs stanie się niezwykle chrupiący.
Dla odmiany warto również wybrać inne mięso. Pierś z kurczaka lub filet z indyka będą równie dobrze komponowały się ze wspomnianymi panierkami, a tym samym dadzą nowy smak.
Przyprawy to kolejny krok, którym możemy podrasować nasze kotlety. Oprócz standardowego pieprzu i soli, które zazwyczaj dodajemy, można dosypać ostrej lub słodkiej papryki, curry czy ziół. Takie połączenie pozwoli nadać bardziej orientalnego smaku. Istnieją również gotowe mieszkanki przypraw, które są dedykowane do tego typu dań i zdecydowanie je wzbogacą.
Schabowy w ekstra panierce
Oto przepis, jak wykonać kotlety w ekstra panierce.
1. Zacznij od pokrojenia mięsa w plastry i rozbicia tłuczkiem.
2. Jeśli chodzi o przyprawy, to użyj swoich ulubionych i zamarynuj w nich mięso. Odczekaj kilkanaście minut, aby były dobrze wyczuwalne.
3. Następnie przygotowane kawałki posmaruj cienką warstwą musztardy stołowej z obu stron.
4. Po tym wykonaj panierkę. Zacznij od rozbicia 2-3 jajek do miseczki. Następnie dodaj troszkę soli oraz kroplę oleju i energicznie wymieszaj całość widelcem.
5. Dodaj trochę mąki i w mączno-jajecznej mieszance obtocz mięso.
6. Na koniec obtocz np. w klasycznej bułce tartej i smaż na gorącym oleju z obu stron, aż do zarumienienia.
Przyrządzone w taki sposób zapewnią ciekawych doznań smakowych.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl