GotowaniePrzepisyTradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Na stole wielkanocnym co roku stawiamy klasyczne i tradycyjne świąteczne dania – żurek lub barszcz biały, jajka faszerowane łososiem czy pieczarkami, domowy pasztet, gotowaną lub pieczoną białą kiełbasę. Szef kuchni znanej warszawskiej restauracji zdradza dwa unikalne przepisy na wielkanocne specjały.

Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

14.04.2014 | aktual.: 14.04.2014 14:33

Na stole wielkanocnym co roku stawiamy klasyczne i tradycyjne świąteczne dania – żurek lub barszcz biały, jajka faszerowane łososiem czy pieczarkami, domowy pasztet, gotowaną lub pieczoną białą kiełbasę. Szef kuchni znanej warszawskiej restauracji zdradza dwa unikalne przepisy na wielkanocne specjały.

- Święta Wielkanocne w Polsce obchodzi się tradycyjnie, w wielu przypadkach dania są zależne od regionu. Oczywiście są dania, które muszą pojawić się na stole, m.in. kiełbasa, jaja, czy barszcz. Ważne jest zachowanie tradycji, bo to ona nadaje świątecznego klimatu. Warto jednak przygotować danie, które będzie ciekawym urozmaiceniem wielkanocnego śniadania. Może to być coś prostego i łatwego w przygotowaniu – mówi Tomasz Krakowiak z restauracji Aioli.

Skąd się wzięła tradycja na jajka? Jedna z legend głosi, że akurat w tym czasie, gdy Jezusa prowadzono na śmierć, pewien biedak szedł na targ z koszykiem pełnym jaj. Postawił go przy drodze, a sam pomógł Zbawicielowi nieść krzyż. Gdy wrócił, zobaczył, że wszystkie jajka są czerwone. Ciekawym urozmaiceniem będą jaja na twardo o czerwonej barwie.

Jajka w czerwonej oprawie

Składniki:
• 4 jaja
• 300 ml cydru gruszkowego
• 3 łyżki octu z winogron
• 3 łyżki soku z cytryny
• 200 ml słodkiego porto
• 1 papryczka chilli lub jalapeño.

Wykonanie:

Ugotuj jaja i obierz ze skorupki. Połącz wszystkie składniki marynaty i dobrze wymieszaj. Marynatę przelej do wysokiego naczynia, w którym znajdują się ugotowane wcześniej jaja.
Odstaw do lodówki na 3-4 dni.

Chorizo w hiszpańskim wydaniu

W zamian białej kiełbasy Tomasz Krakowiak rekomenduje doskonałe chorizo, w iście hiszpańskim wydaniu. Najlepiej smakuje z dodatkiem ciabatty z suszonymi pomidorami. Przepis ma korzenie kastylijskie, ale z powodzeniem może zagościć na polskim stole wielkanocnym.

Składniki:
• 200 g kiełbasy chorizo
• 2 czerwone cebule
• 300 ml czerwonego wina
• 2 łyżki octu balsamicznego

Wykonanie:

Kroimy czerwoną cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli, dodajemy wino i ocet balsamiczny, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i dusimy na wolnym ogniu około 40 minut.

_* Przepisy udostępnione dzięki uprzejmości portalu foodpanda.pl*_

Źródło artykułu:Informacja prasowa
Komentarze (0)