Tych ciast nie może zabraknąć!
Do Bożego Narodzenia zawsze przygotowujemy się wyjątkowo starannie. Nie ma mowy, by któreś ze świątecznych ciast "nie wyszło".
Jeszcze w XIV wieku w Polsce nie robiono deserów! Na zakończenie uczty podawano jedynie owoce, a przy szczególnych okazjach słodzone miodem pieczywo. Pierwszym prawdziwym słodkim wypiekiem był niemiecki wynalazek - piernik - ciasto z miodem, pieprzem i goździkami.
W XVI wieku, z zamorskich kolonii zaczęto sprowadzać bakalie. To wówczas rozpoczęła się era ciast z rodzynkami, daktylami, orzechami oraz najrozmaitszych korzennych ciasteczek. Prawdziwy rozkwit sztuki cukierniczej to jednak wiek XIX – wtedy nasze prababki do perfekcji opanowały robienie tortów i faworków.
- Keks będzie miał bardziej zwartą konsystencję, jeśli zamiast mleka do ciasta dodasz śmietany.
- Ciasto będzie bardziej puszyste, gdy część mąki pszennej (ale nie więcej niż 1/3) zastąpisz mąką ziemniaczaną.
- Piernik będzie miał ciekawszą strukturę, jeżeli wrzucimy do niego trochę drobno startej marchewki.
- Struclę można też piec w formie, ale ściśle zawiniętą w papier do pieczenia - Ciasto najlepiej smarować lukrem, kiedy jest jeszcze ciepłe.
*Keks w cukrze pudrze *Składniki:
- 12 dag masła
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 30 dag mąki
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 5 dag rodzynek, moreli, fig, daktyli, migdałów i skórki pomarańczowej
- cukier puder
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami
połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem,
wymieszać z pokrojonymi i obtoczonymi w mące bakaliami,
piec ok. 1 godz. w 190°C, posypać cukrem pudrem.
*Piernik lukrowany *Składniki:
- 50 dag mąki
- 15 dag cukru
- 100 ml wody
- 20 dag miodu
- po 2 łyżeczki przyprawy do piernika i proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 10 dag masła
- po 5 dag migdałów, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej
- lukier
Zrumienić 2 łyżki cukru, dodać wodę, miód i pozostały cukier, zagotować,
wymieszać z przyprawą, przestudzić,
masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z miodem, połową mąki i proszkiem do pieczenia,
bakalie wymieszać z resztą mąki, dodać do ciasta wraz z ubitą pianą,
piec ok. 1 godz. w 190°C, przestudzić, polukrować.
*Makowiec zwijany *Składniki:
- 3 dag drożdży
- 10 dag cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 50 dag mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 5 dag stopionego masła
- masa makowa
- lukier
- migdały w płatkach
Z drożdży, mleka, łyżki cukru i łyżki mąki przygotować rozczyn,
wyrośnięty dodać do pozostałej mąki razem z żółtkami utartymi,
z cukrem i jajkiem - wyrobić, dodać masło, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia - podzielić na 2 części, każdą rozwałkować, posmarować masą, zwinąć,
przełożyć do formy, gdy wyrośnie, piec ok. 50 min w 200°C, ozdobić.