GotowaniePrzepisyTych ciast nie może zabraknąć!

Tych ciast nie może zabraknąć!

Do Bożego Narodzenia zawsze przygotowujemy się wyjątkowo starannie. Nie ma mowy, by któreś ze świątecznych ciast "nie wyszło".

Tych ciast nie może zabraknąć!

Jeszcze w XIV wieku w Polsce nie robiono deserów! Na zakończenie uczty podawano jedynie owoce, a przy szczególnych okazjach słodzone miodem pieczywo. Pierwszym prawdziwym słodkim wypiekiem był niemiecki wynalazek - piernik - ciasto z miodem, pieprzem i goździkami.

W XVI wieku, z zamorskich kolonii zaczęto sprowadzać bakalie. To wówczas rozpoczęła się era ciast z rodzynkami, daktylami, orzechami oraz najrozmaitszych korzennych ciasteczek. Prawdziwy rozkwit sztuki cukierniczej to jednak wiek XIX – wtedy nasze prababki do perfekcji opanowały robienie tortów i faworków.

- Keks będzie miał bardziej zwartą konsystencję, jeśli zamiast mleka do ciasta dodasz śmietany.
- Ciasto będzie bardziej puszyste, gdy część mąki pszennej (ale nie więcej niż 1/3) zastąpisz mąką ziemniaczaną.
- Piernik będzie miał ciekawszą strukturę, jeżeli wrzucimy do niego trochę drobno startej marchewki.
- Struclę można też piec w formie, ale ściśle zawiniętą w papier do pieczenia - Ciasto najlepiej smarować lukrem, kiedy jest jeszcze ciepłe.

*Keks w cukrze pudrze *Składniki:
- 12 dag masła
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 30 dag mąki
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 5 dag rodzynek, moreli, fig, daktyli, migdałów i skórki pomarańczowej
- cukier puder
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami
połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem,
wymieszać z pokrojonymi i obtoczonymi w mące bakaliami,
piec ok. 1 godz. w 190°C, posypać cukrem pudrem.

*Piernik lukrowany *Składniki:
- 50 dag mąki
- 15 dag cukru
- 100 ml wody
- 20 dag miodu
- po 2 łyżeczki przyprawy do piernika i proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 10 dag masła
- po 5 dag migdałów, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej
- lukier
Zrumienić 2 łyżki cukru, dodać wodę, miód i pozostały cukier, zagotować,
wymieszać z przyprawą, przestudzić,
masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z miodem, połową mąki i proszkiem do pieczenia,
bakalie wymieszać z resztą mąki, dodać do ciasta wraz z ubitą pianą,
piec ok. 1 godz. w 190°C, przestudzić, polukrować.

*Makowiec zwijany *Składniki:
- 3 dag drożdży
- 10 dag cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 50 dag mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 5 dag stopionego masła
- masa makowa
- lukier
- migdały w płatkach
Z drożdży, mleka, łyżki cukru i łyżki mąki przygotować rozczyn,
wyrośnięty dodać do pozostałej mąki razem z żółtkami utartymi,
z cukrem i jajkiem - wyrobić, dodać masło, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia - podzielić na 2 części, każdą rozwałkować, posmarować masą, zwinąć,
przełożyć do formy, gdy wyrośnie, piec ok. 50 min w 200°C, ozdobić.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)