Nigdy nie susz tych grzybów. Toksyny tylko się skumulują
19.08.2024 10:18, aktual.: 19.08.2024 11:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Podczas spaceru można natknąć się na podgrzybki, maślaki czy koźlarze. Część z nich z pewnością trafi do suszarki bądź piekarnika. Okazuje się, że niektóre grzyby nie nadają się do suszenia.
Choć sezon grzybowy dopiero się tak naprawdę zaczyna, w lasach już można znaleźć wiele smacznych okazów. Wiele osób wraca do domu z koszami pełnymi dorodnych grzybów. Jedną z najpopularniejszych metod ich obróbki jest suszenie, dzięki któremu możemy cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok. Okazuje się jednak, że nie każdy z nich nadaje się do suszenia. Jakich grzybów nie powinno się suszyć?
Tych grzybów lepiej nie suszyć
Suszenie grzybów jest naprawdę proste. Wystarczy umieścić je w piekarniku, specjalnej suszarce czy rozłożyć na słońcu. Ciepło pozbędzie się wilgoci z tkanek, co uniemożliwi rozwój pleśni bądź innych szkodliwych mikroorganizmów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że nie każdy gatunek nadaje się do suszenia. Część grzybów traci większość swoich walorów smakowych, podczas gdy inne stają się szkodliwe.
Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Np. odmian blaszkowych, takich jak kurek, rydzów, opieniek, kani czy gąsek zielonych. Ten ostatni gatunek zawiera toksyny, które po wysuszeniu stają się bardziej skoncentrowane i mogą zagrażać zdrowiu.
Sytuacja wygląda podobnie w przypadku mocno wilgotnych grzybów, takich jak maślaki. Nawet długie suszenie w suszarce nie daje gwarancji, że ciepło pozbędzie się całej wilgoci. Lepiej spożyć je od razu po zebraniu.
Jakie grzyby nadają się do suszenia?
Najlepiej do suszenia nadają się grzyby o suchym kapeluszu. Należą do nich borowiki, prawdziwki, koźlarze oraz podgrzybki. Spotkasz je w lesie już w sierpniu. Jak prawidłowo suszyć grzyby? Zacznij od dokładnego oczyszczenia ich z ziemi i resztek piasku. W tym celu możesz użyć wilgotnej gąbki. Pokrój je na plastry, a następnie umieść w suszarce, a jeśli jej nie masz, możesz wysuszyć w piekarniku.
Ustaw temperaturę na 50 st. C, grzanie góra-dół i susz grzyby przez 7-8 godzin. Po wyłączeniu urządzenia pozostaw je tam do całkowitego wystudzenia, a następnie włóż do szklanego lub metalowego pojemnika z pokrywką.
Czytaj także: Powszechny błąd grzybiarzy. Skutki mogą być opłakane
Ruszył plebiscyt #Wszechmocne. W formularzu poniżej zgłoś swoją kandydatkę w kategorii #Wszechmocne wśród kobiet.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.