Natychmiast wyjmij z lodówki. Nie będą nadawać się do jedzenia
Niektóre produkty spożywcze potrzebują chłodnego otoczenia, aby przetrwać jak najdłużej. Z tego względu na półkach w lodówce lądują nie tylko nabiał, lecz także niektóre warzywa i owoce. Nie wszystkim jednak służą niskie temperatury.
27.02.2024 | aktual.: 27.02.2024 17:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Niska temperatura nie służy wszystkim warzywom i owocom. Mnóstwo osób nie zdaje sobie sprawy, że pewne produkty spożywcze przechowywane w lodówce mogą tracić swoje właściwości.
Tych warzyw i owoców nie trzymaj w lodówce
Przede wszystkim nie trzymaj ziemniaków w lodówce. Najlepiej będzie im w chłodnym, lecz nie zimnym miejscu. Zbyt niska temperatura zamieni skrobię w cukry, co spowoduje zmianę konsystencji oraz smaku warzywa. Ziemniaki warto więc trzymać w suchym i ciemnym pomieszczeniu np. piwnicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Awokado to owoc, który zyskał miano superfood. Nie należy on do najtańszych, dlatego też wiele osób chce odpowiednio przechowywać awokado tuż po zakupie. Najlepiej jest jednak nie umieszczać go od razu w lodówce, ponieważ awokado najlepiej dojrzewa na kuchennym blacie lub w papierowej torbie - najlepiej w towarzystwie bananów. Dopiero kiedy przekroisz awokado na pół, warto schować je do pudełka i umieścić pojemnik w lodówce. Wcześniej możesz skropić owoc sokiem z cytryny, aby zapobiec jego ściemnieniu.
Nie przechowuj bananów i pomidorów w lodówce
Zbyt niskie temperatury sprawią, że pomidory zaczną być wodniste i stracą swój smak. Nie trzymaj ich więc w lodówce, lecz w temperaturze pokojowej np. w specjalnym koszyku na owoce. Podobnie jest z bananami. W chłodnym otoczeniu ich skórka szybko stanie się ciemna, a to oznacza, że owoce szybciej staną się dojrzałe. Zdecydowanie lepiej będzie im na kuchennym blacie.
Czytaj także: Sprząta domy. To, co znalazła w lodówce, odjęło jej mowę
Które warzywa i owoce dobrze jest trzymać w lodówce?
W lodówce warto przechowywać owoce i warzywa, które są wrażliwe na ciepło i szybko zaczną się psuć. Lodówka przedłuży więc ich świeżość. Po kilku dniach trzymania jabłek w temperaturze pokojowej warto schować do lodówki. Cytrusy takie jak pomarańcze, cytryny, limonki czy grejpfruty dobrze znoszą niskie temperatury, a przechowywanie ich w lodówce pozwala na utrzymanie ich świeżości i zapobiega pleśnieniu. Podobnie będzie z winogronami i owocami jagodowymi np. malinami i borówkami, które warto przechowywać w plastikowych pojemnikach z otworami, które umożliwią cyrkulację powietrza.
Sałata, szpinak, rukola i inne warzywa liściaste najlepiej przechowywać w lodówce, w zamkniętych pojemnikach lub plastikowych torebkach, co zapobiega ich więdnięciu. Z kolei brokuły i kalafior lubią niskie temperatury, ponieważ pozwalają one na utrzymanie ich świeżości przez długi czas. Po umyciu marchwi i selera, a także ich osuszeniu, warto schować je do plastikowej torby i przechowywać w lodówce.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl