Urocze i pyszne cupcakes z pralinkami
Na widok niektórych słodyczy dosłownie ślinka cieknie. Zazwyczaj skupiają w sobie połączenie czekolady i orzechów, czyli jednych z ulubionych smaków w deserach.
28.09.2016 | aktual.: 28.09.2016 14:44
Mistrzynią w przygotowaniu takich łakoci jest Ola, autorka bloga "Cukrowa Wróżka". Polecamy babeczki w jej wykonaniu, które sprawdzą się jako dodatek do kawy lub słodki prezent.
Składniki na ciasto (ok. 16 babeczek)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1/3 szklanki oleju
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Krem:
Mąkę mieszamy z kakao, solą, soda i cukrem. Dodajemy maślankę, wanilię i olej, po czym miksujemy ok. 2 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Nakładamy je do papilotek do wysokości 2/3 foremki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 minut. Studzimy. Na krem ucieramy twarożek z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy na parze i lekko studzimy. Do twarogu stopniowo dodajemy czekoladę, a następnie krem orzechowo-czekoladowy. Na sam koniec dolewamy powoli śmietankę i miksujemy do powstania puszystego kremu. Babeczki dekorujemy kremem i pralinkami. Można dodać też złotą posypkę.
Zobacz także: ciasteczka z masłem orzechowym i oreo