Blisko ludziUżywasz do gotowania drewnianej łyżki? Dowiedz się, czy to bezpieczne rozwiązanie

Używasz do gotowania drewnianej łyżki? Dowiedz się, czy to bezpieczne rozwiązanie

Mieszasz potrawy drewnianą łyżką? Należysz do wielu osób, które widzą jej zalety. Ten przyrząd kuchenny jest przede wszystkim odporny na wysokie temperatury oraz nie rysuje delikatnych powierzchni patelni i garnków. Jednak czy to rozwiązanie jest higieniczne, a co za tym idzie, bezpieczne dla naszego zdrowia? Spieszymy z odpowiedzią.

Czy używanie w kuchni drewnianej łyżki może być niebezpieczne dla zdrowia?
Czy używanie w kuchni drewnianej łyżki może być niebezpieczne dla zdrowia?
Źródło zdjęć: © Pexels

11.09.2022 16:58

Kupując duże łyżki do kuchni, zwracamy przede wszystkim uwagę na ich mateiaał. W sklepach mamy do wyboru te plastikowe, silikonowe, ze stali nierdzewnej lub z drewna, które są używane tak naprawdę już od setek lat. Wiele z nas stawia właśnie na łyżki drewniane. Nic dziwnego. Mają bowiem wiele zalet. 

Zalety drewnianych łyżek

Drewniane łyżki kuchenne przede wszystkim nie rysują powierzchni naczyń takich, jak patelnie oraz garnki, których wnętrza są wykonane z delikatnych powłok teflonowych lub miedzianych. Sprawdzą się przede wszystkim w przypadku gęstych dań, które wymagają intensywnego mieszania. Po drugie drewno jest izolatorem cieplnym. Co to oznacza? Po prostu tyle, że łyżka drewniana nie nagrzeje się i nie poparzy nam dłoni. Nie ulegnie również zniszczeniu w wysokim temperaturach. Dodatkowo drewniane łyżki są mocne, więc długo posłużą. Najlepiej wybierać te z twardego drewna, czyli klonu, orzecha czy oliwki. 

Czy gotowanie z użyciem drewnianych łyżek jest bezpieczne dla zdrowia?

Jednak wiele osób poddaje w wątpliwość stwierdzenie, że drewniane łyżki są higieniczne i bezpieczne dla zdrowia. Otóż są. To prawda, że ze względu na to, iż drewno jest porowate, to wchłania płyny oraz oleje z gotowanej żywności. Lecz badania wykazały, że ewentualnie występujące w nich bakterie dostają się do komórek drewna i nie wracają już na powierzchnię łyżki. Ponadto bakterie te nie rozmnażają się i finalnie umierają. Nie ma zatem czego się obawiać. Trzeba uważać jedynie na popękane łyżki, w których szczeliny wchodzi jedzenie. Taki zniszczony przyrząd kuchenny lepiej jest wyrzucić. 

Jak dbać o drewniane łyżki, by służyły nam w kuchni jak najdłużej? Przede wszystkim nie wsadzajmy ich do zmywarki. Lepiej postawić na mycie ręczne w gorącej wodzie z mydłem lub płynem do mycia naczyń. Warto również zaraz po zakupie zaimpregnować takie łyżki, wcierając w nie oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. 

Właśnie trwa plebiscyt WP Kobieta #Wszechmocne2022. Zapraszamy do zgłaszania swoich nominacji w formularzu poniżej:

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
gotowaniekuchniaprzybory kuchenne
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (7)