W jakich produktach znaleźć magnez?
Zaczęłam się niedawno odchudzać, wszystko byłoby w porządku, gdyby nie stwierdzono u mnie niedoboru magnezu. W jakich potrawach mogę go znaleźć?
04.07.2006 | aktual.: 04.07.2006 12:04
Dzień dobry chciałabym się zapytać, jakie potrawy mają dużo magnezu, zaczęłam się odchudzać i na wynikach wyszło mi, że mam go o wiele za mało. Odchudzam się ale bardzo racjonalnie, jam duże śniadanie, drugie śniadanie i obiad, jeżdzę też na rowerze, chudnę - i to mnie cieszy, ale brak magnezu nie. Werka
Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym w wielu procesach przemiany materii. Jest aktywatorem wielu enzymów w organizmie, bierze udział w przemianie białek i tłuszczów, odgrywa ogromną rolę w procesie skurczu mięśnia sercowego, zapobiega miażdżycy. Magnez jest też ważnym składnikiem budulcowym - wpływa na rozwój i mineralizację kości. Zapotrzebowanie na magnez wzrasta w okresach długotrwałego stresu, w okresach niedożywienia (dieta odchudzająca), większej aktywności fizycznej oraz niektórych chorobach. Należy pamiętać, że sole wapnia osłabiają wchłanianie magnezu, zaś witamina B6 nasila je. Głównym źródłem magnezu w diecie są: pestki dyni, słonecznika, migdały, orzechy (zwłaszcza brazylijskie, nerkowce i ziemne), warzywa strączkowe, czekolada twarda, zboża, produkty zbożowe (kasza gryczana, ciemne pieczywo), szpinak, ser żółty, sok pomidorowy, płatki z otrąb, czerwone mięso, ziarno sezamu, tofu. Staraj sie do każdego posiłku wprowadzić jeden z tych produktów, a między głównymi posiłkami pojadaj częściej orzechy
i warzywa bogate w ten składnik. Mam nadzieję, że małą kolację też jadasz?
Życzę powodzenia i pozdrawiam,
Ewa Sypnik - dietetyk
www.setpoint.pl
Znajdź z nami swój punkt równowagi!