W kraju papryki i wina

Podstawą węgierskiej kuchni są warzywa i mięso. Wśród warzyw dominuje papryka.

Obraz

Kuchnia węgierska kojarzy się z gulaszem, papryką i tokajem. Nadchodzące chłodniejsze dni to dobra okazja, by te sycąco-rozgrzewające specjały przenieść na polski grunt. *
Podstawą węgierskiej kuchni są *
warzywa i mięso
. Wśród warzyw dominuje papryka. Dodaje się ją w dużych ilościach niemal do wszystkiego - suszoną, mieloną, gotowaną, konserwową, słodką i pikantną. Popularne są też pomidory i cebula. Dla węgierskiej kuchni - kuchni koczowników - charakterystyczne jest przyrządzanie potraw w bograczu - kociołku zawieszonym nad ogniem. Potrawy gotowane w bograczu, a są to głównie zupy i mięsa duszone z warzywami, mają niepowtarzalny smak i zapach.

*Nie masz wina nad węgrzyna *Węgrzy słyną z produkcji win. Ich wyrobem zajmuje się aż 17 z 19 prowincji. Wino podaje się tu do większości posiłków. Można się nim raczyć także w specjalnych pijalniach (borozõ). Warto też spróbować innych miejscowych trunków.

- Tokaj - złociste wina, tokaj aszu to wino słodkie, szamorodni - wytrawne lub półwytrawne, furmint - wytrawne.
- Egri bikavér - bycza krew, wytrawne, czerwone wino.
- Pálinka - wytrawna wódka pędzona z zacieru owocowego, najpopularniejsza jest körte pálinka (gruszkowa) oraz barack pálinka (brzoskwiniowa).

Salami to najpopularniejsza węgierska wędlina. Robi się ją z wieprzowiny i przypraw. Jest lekko podwędzana, dość łagodna w smaku. Pokrojone na cieniutkie plasterki można kłaść na kanapki, podawać na przystawkę, dodawać do sałatek.

Specjały kuchni - Gulyás - zupa gulaszowa, zwana bograczem, gęsta, zawiera duże ilości wołowiny i ziemniaki, przyprawiona ostrą papryką.
- Pörkolt - gęsty gulasz z mięsa duszonego z dużą ilością papryki.
- Lecsó - papryka i pomidory duszone z cebulą i paprykową kiełbasą.
- Hálászle- zupa rybna z pomidorami, przyprawiona ostrą papryką.
- TúróS Táska - słodka bułeczka nadziewana twarogiem.
- Rétes- cieniutkie płaty ciasta nadziewane białym serem i rodzynkami, jabłkami lub wiśniami i orzechami włoskimi, zwinięte w rulonik i pieczone na rumiano.
- Palacsinta- naleśniki przyrządzane na słodko (np. z masą orzechową) lub ostro (np. z serem i papryką, kapustą).

Wybrane dla Ciebie

Witasz się tak z obcym psem? To powszechny błąd
Witasz się tak z obcym psem? To powszechny błąd
"Odesłany z sali operacyjnej". Miał przejść ryzykowny zabieg
"Odesłany z sali operacyjnej". Miał przejść ryzykowny zabieg
"Zrobiłem coś strasznie złego". To nagranie złamało mu karierę
"Zrobiłem coś strasznie złego". To nagranie złamało mu karierę
Mówi o medycynie estetycznej. Z takich zabiegów korzysta
Mówi o medycynie estetycznej. Z takich zabiegów korzysta
Zaśniesz ekspresowo. Naukowcy znaleźli sposób
Zaśniesz ekspresowo. Naukowcy znaleźli sposób
Nie używaj po terminie. Wiele osób nie ma pojęcia
Nie używaj po terminie. Wiele osób nie ma pojęcia
W Polsce są niedoceniane. We Francji się nimi zajadają
W Polsce są niedoceniane. We Francji się nimi zajadają
Ile powinien spać kot? Takie zachowanie to sygnał alarmowy
Ile powinien spać kot? Takie zachowanie to sygnał alarmowy
Tajemnicze oznaczenia w Lidlu. Dzięki nim zaoszczędzisz pieniądze
Tajemnicze oznaczenia w Lidlu. Dzięki nim zaoszczędzisz pieniądze
Spodziewają się dziecka. Pokazała brzuch
Spodziewają się dziecka. Pokazała brzuch
Komfortowa jesień. Z tymi bestsellerami nie mogę się rozstać
Komfortowa jesień. Z tymi bestsellerami nie mogę się rozstać
Polacy kochali to imię. W tym roku nadano je tylko 2 razy
Polacy kochali to imię. W tym roku nadano je tylko 2 razy