GotowaniePrzepisyW kraju papryki i wina

W kraju papryki i wina

Podstawą węgierskiej kuchni są warzywa i mięso. Wśród warzyw dominuje papryka.

W kraju papryki i wina

12.10.2005 | aktual.: 29.06.2010 19:37

Kuchnia węgierska kojarzy się z gulaszem, papryką i tokajem. Nadchodzące chłodniejsze dni to dobra okazja, by te sycąco-rozgrzewające specjały przenieść na polski grunt. *
Podstawą węgierskiej kuchni są *
warzywa i mięso
. Wśród warzyw dominuje papryka. Dodaje się ją w dużych ilościach niemal do wszystkiego - suszoną, mieloną, gotowaną, konserwową, słodką i pikantną. Popularne są też pomidory i cebula. Dla węgierskiej kuchni - kuchni koczowników - charakterystyczne jest przyrządzanie potraw w bograczu - kociołku zawieszonym nad ogniem. Potrawy gotowane w bograczu, a są to głównie zupy i mięsa duszone z warzywami, mają niepowtarzalny smak i zapach.

*Nie masz wina nad węgrzyna *Węgrzy słyną z produkcji win. Ich wyrobem zajmuje się aż 17 z 19 prowincji. Wino podaje się tu do większości posiłków. Można się nim raczyć także w specjalnych pijalniach (borozõ). Warto też spróbować innych miejscowych trunków.

- Tokaj - złociste wina, tokaj aszu to wino słodkie, szamorodni - wytrawne lub półwytrawne, furmint - wytrawne.
- Egri bikavér - bycza krew, wytrawne, czerwone wino.
- Pálinka - wytrawna wódka pędzona z zacieru owocowego, najpopularniejsza jest körte pálinka (gruszkowa) oraz barack pálinka (brzoskwiniowa).

Salami to najpopularniejsza węgierska wędlina. Robi się ją z wieprzowiny i przypraw. Jest lekko podwędzana, dość łagodna w smaku. Pokrojone na cieniutkie plasterki można kłaść na kanapki, podawać na przystawkę, dodawać do sałatek.

Specjały kuchni - Gulyás - zupa gulaszowa, zwana bograczem, gęsta, zawiera duże ilości wołowiny i ziemniaki, przyprawiona ostrą papryką.
- Pörkolt - gęsty gulasz z mięsa duszonego z dużą ilością papryki.
- Lecsó - papryka i pomidory duszone z cebulą i paprykową kiełbasą.
- Hálászle- zupa rybna z pomidorami, przyprawiona ostrą papryką.
- TúróS Táska - słodka bułeczka nadziewana twarogiem.
- Rétes- cieniutkie płaty ciasta nadziewane białym serem i rodzynkami, jabłkami lub wiśniami i orzechami włoskimi, zwinięte w rulonik i pieczone na rumiano.
- Palacsinta- naleśniki przyrządzane na słodko (np. z masą orzechową) lub ostro (np. z serem i papryką, kapustą).

Komentarze (0)