W obronie smaku
Dzięki popularnemu ruchowi Slow Food tradycyjna kuchnia i naturalne produkty mają szansę przetrwać nie tylko w naszych wspomnieniach...
28.02.2006 | aktual.: 29.06.2010 18:36
*Ruch Slow Food narodził się 20 lat temu we Włoszech w odpowiedzi na rosnącą popularność żywności typu fast food. * Jego twórca, Carlo Petrini, zaniepokoił się tym, że w tzw. cywilizowanym świecie ludzie jedzą niemal to samo. I postanowił stanąć w obronie regionalnych tradycji kulinarnych i żywności wytwarzanej według starych receptur. Symbolem ruchu stał się ślimak - nie spieszący się i zadowolony z życia. Slow Food szybko stała się ideą międzynarodową, a w 2002 roku trafiła także do Polski.
Ślimak dla polskich produktów *Symbolem polskiej tradycji kulinarnej jest góralski oscypek. Właśnie ten ser jako pierwszy został objęty ochroną polskiego stowarzyszenia Slow Food. Organizacja postawiła sobie za cel jego promowanie nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Slow Food Polska działa na rzecz ochrony tradycyjnych polskich produktów spożywczych i ich wytwórców. Ruch co roku ogłasza listę produktów rekomendowanych. Dzięki temu konsumenci mogą wybrać to, co najlepsze, a producenci są motywowani do dbania o wysoką jakość. A oto kilka przykładowych polskich produktów i ich wytwórców, które uzyskały akceptację Slow Food:
*- oscypek i bryndza - Władysław Klimowski, Józek Wojtyczka, Jędruś Zubek i Wojtek Komperda;
- kiełbasa lisiecka i polędwica w ziołach - Masarnia, Stanisław Mądry;
- miody pitne: Gronowy, Koronny, AM, Maliniak, Jabłkowy, Wójczyc - Pasieka Jaros, Maciej Jaros;
- nalewki: Wiśniowa Staropolska, Cztery Pory Roku, Jaśminowa - Nalewki Staropolskie, Karol Majewski;
- miód spadziowy - Pasieka Barć, Emilia i Jacek Nowakowie;
- sok: z czarnej porzeczki, z truskawki, z wiśni - Krzysztof Maurer;
- konfitura: malinowa z rumem, cytrynowa, wiśnie korzenne - Anna Langowska;
- olej rzepakowy, lniany - Olejarnia Gałkowski.
Działalność organizacji *Slow Food chce uratować jak największą liczbę tradycyjnych smaków. Dlatego też działa wielokierunkowo.
- Raz w roku w Turynie organizuje *Targi Regionalnej Żywności (Salon Smaku), na których wystawiane są oryginalne produkty i potrawy z całego świata. Eksperci przyznają swoje rekomendacje produktom i producentom stosującym stare receptury, wytwarzającym wysokiej jakości żywność bez dodatku konserwantów.
- „Arka Smaku” to nazwa projektu, który ma ocalić zagrożone zniknięciem m.in. gatunki roślin, zwierząt i gotowe produkty spożywcze.
- Ruch poleca Restauracje (oznaczone znakiem ślimaka), w których można delektować się potrawami tradycyjnej kuchni.
- Organizuje Dni Lokalnej Kuchni dla chronionych regionów produkcji.
- Edukuje konsumentów i promuje życie zgodne z prawami natury.
*Na świecie... *Slow Food przyznał rekomendacje m.in.: koreańskiemu rybakowi łowiącemu anchois jukbang w tradycyjny sposób i Brytyjce produkującej w Mauretanii ser wielbłądzi. Wśród ocalałych skarbów kulinarnych znalazł się też dziko odławiany łosoś z Irlandii, niepasteryzowane sery cheddar i dziki ryż z Indii.