W PRL‑u jadł niemal każdy. Bomba białka i witamin
Białko, potas, magnez, żelazo, witaminy A, D, B12 - prawdziwą skarbnicą tych ważnych składników odżywczych są podroby. Kiedyś zajadaliśmy się wątróbkami, żołądkami, płucami czy serduszkami. Dziś rzadko lądują na naszych stołach, a szkoda.
W PRL-u potrawka przyrządzona z podrobów była prawdziwym przysmakiem. Z czasem jednak coraz rzadziej zaczęliśmy sięgać po wątróbkę, serduszka czy inne produkty odzwierzęce tego rodzaju.
Podroby, nazywane też "piątą ćwiartką" mają nie tylko walory smakowe, lecz także cenne dla naszych organizmów składniki odżywcze. Dość częstą potrawą było niegdyś danie przygotowywane z wieprzowych lub drobiowych płucek. Sposób ich przyrządzenia nie jest skomplikowany, a może dostarczyć ciekawych walorów smakowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zatrucie pokarmowe. Te grupy osób są szczególnie narażone na niebezpieczeństwo
Gulasz z płucek - proste danie, pełne składników odżywczych
Składniki:
- jeden kilogram wieprzowych lub drobiowych płucek;
- cztery mniejsze marchewki;
- dwie pietruszki;
- biała część niewielkiej wielkości pora;
- kawałek średniej wielkości selera;
- jedna cebula;
- trzy średniej wielkości ząbki czosnku;
- łyżka mąki;
- dwie łyżki smalcu lub masła klarowanego;
- kilka liści laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego;
- cukier, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zacznij od dokładnego wyczyszczenia, opłukania oraz osuszenia płucek. Następnie przygotuj warzywa: obierz je i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki, poza cebulą, czosnkiem oraz przyprawami, wrzuć do garnka. Zalej je zimną wodą. Ustaw palnik lub kuchenkę na niewielką moc i dorzuć przyprawy. Gotuj płucka do miękkości, cały proces powinien zająć mniej więcej półtorej godziny. W międzyczasie posiekaj cebulę oraz czosnek.
Po upłynięciu wyznaczonego czasu odcedź podroby, ale nie wylewaj całego bulionu. Płucka ostudź i pokrój w paski, a następnie podsmaż na rozgrzanym smalcu bądź maśle klarowanym. Dodaj na patelnię po kilku chwilach czosnek oraz cebulę. Na koniec zasyp mięso mąką, zalej połową szklanki bulionu.
Na sam koniec dopraw podroby octem do smaku, gotuj płucka, aż potrawa zgęstnieje, a następnie podawaj.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.