GotowaniePrzepisyW świecie aromatycznych przypraw

W świecie aromatycznych przypraw

W świecie aromatycznych przypraw
27.07.2006 09:36, aktualizacja: 29.06.2010 14:33

Przyprawy są nie tylko dodatkiem do jedzenia. Oprócz wspaniałych właściwości smakowych, wiele z nich ma także bogate działanie lecznicze. Zobacz sama, jaki efekt osiągniesz, dodając do potrawy oregano, bazylię, imbir...

Przyprawy, które dodajesz codziennie do swoich potraw, często mają właściwości lecznicze. Papryka chilli pobudza trawienie, cynamon poprawia nastrój, a kminek pobudza pracę nerek. Pamietajmy jednak, że dodawane w zbyt dużych ilościach, mogą zaszkodzić Twojemu zdrowiu.

Imbir

Jest znany przede wszystkim jako przyprawa kuchni orientalnej. Jest także doskonałym dodatkiem do pierników i konfitur. Pomaga także w różnych dolegliwościach, m.in. łagodzi chorobę lokomocyjną, a także mdłości związane z pierwszymi miesiącami ciąży. Jako lek stosowany jest w przeziębieniach, ma działanie rozgrzewające oraz pobudzające system odpornościowy organizmu. Zmniejsza także poziom cholesterolu we krwi i przynosi ulgę w chorobach zębów. Doskonałe są także herbatki imbirowe, które są nie tylko zdrowe, ale i orzeźwiające i smaczne.

Papryka chili

Ma niezwykle ostry smak. Stosuje się ją głównie w potrawach mięsnych, zupach, jest doskonała do sosów. Dzięki zawartym w niej związkom przyspiesza wydzielanie endorfiny. Pobudza także trawienie.

Gałka muszkatołowa

Jako przyprawa stosowana jest głównie do przyprawiania mięs, bigosów, dań ze skorupiaków, jak również do wypieku pierników i przyrządzania deserów. Dodaje się ją również do marynat owocowych. Jej lecznicze działanie polega głównie na przyspieszeniu pracy nerek i poprawie trawienia.

Gorczyca

Jest znana głównie jako najważniejszy składnik musztardy. W kuchni dodawana jest przede wszystkim do różnego rodzaju mięs, a także do zalewy do ogórków. Jest także doskonała do marynat śledziowych oraz potraw z kapusty. Jest świetnym środkiem bakteriobójczym. Przyspiesza także trawienie i przeciwdziała wzdęciom. Może powodować biegunki, dlatego należy stosować ją z rozwagą.

Cynamon

Jest znany przede wszystkim jako doskonały dodatek do deserów. Wyśmienita przyprawa do szarlotek i wszelkich innych potrwa z jabłek, pierników, a także kaw. Rozgrzewa, usuwa zmęczenie, poprawia nastrój. Niektórzy uważają cynamon za świetny afrodyzjak!

Goździki

Jako przyprawa jest stosowana przede wszystkim do różnego rodzaju deserów, przede wszystkim owocowych. Są doskonałe jako przyprawa do grzańców, likierów i win. Jednak można także przyprawiać goździkami potrawy pikantne – pasztety, wołowinę, dziczyznę. Dodaje się je również do dań wyrobu rybnych marynat. Mają bardzo intensywny smak i wystarczy niewielka ich ilość, lepiej stosować je z umiarem. Ich działanie lecznicze polega przede wszystkim na rozgrzewaniu. Mają także zastosowanie w leczeniu różnego rodzaju bólów.

Kminek

Idealny do wszelkiego rodzaju potraw tłustych i ciężkostrawnych. Również chleby i sery z kminkiem mają swoich zwolenników. Dobry do potraw z baraniny, jak również jako dodatek do bigosów i dań z fasoli. Wspomaga trawienie, rozgrzewa i pobudza pracę jelit. Działa także moczopędnie i zapobiega zawrotom głowy. Dobry dla wszystkich mających problemy z nerkami.

Liść laurowy

Jest to przyprawa używana do marynowania warzyw, jak również do przyrządzania gulaszów i ryb. Należy pamiętać, żeby przed podaniem usunąć liście laurowe z potraw aby uniknąć zadławienia. Niektórzy twierdzą, ze ma magiczną moc spełniania życzeń. Poza tym, wzmaga apetyt i wspomaga trawienie. Olejek laurowy stosuje się w różnego rodzaju chorobach dermatologicznych.

Czarny pieprz

To jedna z najbardziej popularnych przypraw. Dodawana jest zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. Z niego powstaje także słynna wódka – pieprzówka. Ma charakterystyczny, ostry smak. Poza tym, ułatwia trawienie, a nalewka z pieprzu stosowana zewnętrznie łagodzi bóle reumatyczne.

Ziele angielskie

Ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Dodaje się go je do potraw mięsnych, warzywnych, do zup, sosów i marynat. Pomaga regulować trawienie. Ma także działanie antyseptyczne i łagodzące zaburzenia jelitowe.

Bazylia

Dodaje się ją przede wszystkim do dań z pomidorów, a także do ryb, sałatek, białego sera. Stosowana także w niektórych rodzajach dań mięsnych. Pobudza apetyt, poprawia nastrój, niektórzy uważają ją za świetny afrodyzjak.

Estragon

Ma charakterystyczny słodkawy zapach. Dodaje się go do befsztyków, dań drobiowych i warzywnych. Ma także szerokie zastosowanie w potrawach rybnych, jak również w sałatkach i sosach. Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo

Majeranek

Dodawany głównie do potraw warzywnych, a w szczególności do dań z grochu, fasoli, soczewicy i kapusty. Przydatny w potrawach tłustych i ciężkostrawnych. Pomaga przy dolegliwościach jelitowych. Poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Dobrze działa także na migreny i bóle menstruacyjne.

Oregano

Znany przede wszystkim jako dodatek do pizzy, a także dań z pomidorów. Dodawany także do różnego rodzaju sałatek, sosów i ryb. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pobudza trawienie, pomaga przy dolegliwościach związanych z górnym układem oddechowym. Ma także działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Napar z oregano jest doskonały na migreny i bóle menstruacyjne. Stosuje się go także w stanach ogólnego wyczerpania nerwowego.

Rozmaryn

Dodawany do potraw z ziemniaków, duszonej wieprzowiny, a także różnego rodzaju zup i ciemnych sosów. Doskonały na krążenie, poprawia także pracę przewodu pokarmowego.

Tymianek Dodaje się do dań mięsnych, ostrych sosów i zup. Doskonale smakuje pasztet z tymiankiem, przyprawia się nim również zupy. Wspomaga trawienie, działa wykrztuśnie i bakteriobójczo oraz grzybobójczo.