FitnessWegetarianizm a wiek

Wegetarianizm a wiek

Moja córka ma 13 lat, jeszcze dojrzewa i może mieć niedobory witamin i składników mineralnych. Czy dieta wegetariańska jest odpowiednia w jej wieku?

Wegetarianizm a wiek

17.10.2006 | aktual.: 25.10.2006 12:00

Moja 13-letnia córka chce przejść na wegetarianizm. Ja jeszcze jej na to nie pozwoliłam, ponieważ obawiam się o jej zdrowie. Ona jeszcze dojrzewa i może mieć niedobory witamin i składników mineralnych. Czy dieta wegetariańska jest odpowiednia w jej wieku? Co powinna jeść, aby być zdrowa? Ewelina

Wegetarianizm jest często wybierany przez nastolatki, głównie ze względów ideologicznych. Decyzja ta powinna być poparta szerokim zapoznaniem się z zasadami komponowania tego typu jadłospisów. Nieumiejętny dobór pokarmów może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych, a te są szczególnie niepożądane w okresie dojrzewania płciowego.
Nie pisze Pani jaki rodzaj diety wegetariańskiej wybrała córka, aczkolwiek jedyną dozwoloną dla niej odmianą jest dieta lakto-owo-wegetariańska (można jeść mleko i jaja), dobrze byłoby gdyby co najmniej raz w tygodniu na stole pojawiały się także ryby. Problemem związanym z przejściem na dietę wegetariańską jest przede wszystkim niskie spożycie składników pokarmowych charakterystycznych dla produktów pochodzenia zwierzęcego wśród nich są:
pełnowartościowe białko,
witamina B12,
łatwo przyswajane żelazo,
wapń,
witamina D.
Dieta wegetariańska dopuszczająca spożycie mleka, jaj i ryb pozwala na pokrycie zapotrzebowania na prawie wszystkie wyżej wymienione składniki. Często konieczna bywa jednak suplementacja przede wszystkim witaminy B12 i żelaza (żelazo z produktów roślinnych jest trudno przyswajalne). Bardzo ważne jest (szczególnie w przypadku nastolatków), aby regularnie kontrolować stan zdrowia za pomocą badań laboratoryjnych (prosta analiza krwi i moczu), warto także spotkać się z dietetykiem, który rozwieje wszelkie wątpliwości.
Proszę zwrócić uwagę, czy w jadłospisach córki są:
3-4 porcje mleka i produktów mlecznych- źródło białka, wapnia, witaminy B12.
1-2 porcje ryb tygodniowo (zarówno chudych jak i tłustych)- źródło pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz żelaza.
produkty zbożowe razowe, wieloziarniste w każdym posiłku- źródło węglowodanów złożonych, witamin z gr.B oraz błonnika pokarmowego.
warzywa w każdym posiłku- dużo i różnorodne- są źródłem witamin i składników mineralnych oraz błonnik pokarmowego.
Co najmniej 2 porcje owoców dziennie.
2 porcje warzyw strączkowych tygodniowo (soja, soczewica, groch, fasola).
Pozdrawiam,
Ewa Sypnik

www.setpoint.pl
Znajdź z nami swój punkt równowagi!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)