Wetrzyj w blachę. Po 30 minutach będzie jak prosto ze sklepu

Wetrzyj w blachę. Po 30 minutach będzie jak prosto ze sklepu

Jak wyczyścić przypaloną blachę?
Jak wyczyścić przypaloną blachę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
19.09.2023 13:33, aktualizacja: 19.09.2023 14:14

Na blachach do pieczenia często pojawiają się tłuste, trudne do usunięcia plamy. Jeśli chcesz się ich pozbyć, posyp blachę produktem, który masz już w swoim domu, a następnie wstaw ją do rozgrzanego piekarnika. Będzie jak nowa.

Blachy do pieczenia wykorzystywane są do pieczenia mięs, frytek, warzyw czy ciast. Niestety, zdarza się, że nawet po użyciu papieru do pieczenia na blasze pojawiają się plamy. Najczęściej dzieje się tak, kiedy pieczemy coś tłustego. Przypalony tłuszcz jest niezwykle trudny do usunięcia. Jeśli chcesz doczyścić swoją blachę, nie szorując jej przy tym druciakiem, przygotuj dwa składniki, które już masz w domu i włącz piekarnik. Po godzinie blacha będzie jak nowa.

Posyp tym blachę i wstaw ją do piekarnika. Będzie jak nowa

Część z nas, chcąc usunąć plamy z blachy, sięga po popularnego druciaka. To nie jest dobry pomysł. Druciak usunie plamy, ale jednocześnie usunie też warstwę zabezpieczającą, co później doprowadzi do rdzewienia blachy. Jak więc skutecznie i bezpiecznie doczyścić blachę?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z pomocą przyjdzie soda oczyszczona i sól. Soda oczyszczona posiada właściwości wybielające i oczyszczające, doskonale radzi sobie nawet z trudnymi do usunięcia plamami. Soda wchodzi w reakcję chemiczną z solą, sprawiając, że zabrudzenia znikają z jeszcze większą łatwością. Jeśli chcesz, żeby twoja blacha znów była czysta, przetrzyj ją gąbką z płynem do płukania, wytrzyj do sucha, a na końcu posyp obficie sodą i solą.

Dolej niewielką ilość wody i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. "Piecz" blachę przez 30 minut, a po upływie tego czasu pozostaw ją w piekarniku do ostygnięcia. Na końcu przetrzyj ją czystą gąbką. Plamy powinny zejść bez żadnego problemu.

Czym czyścić wnętrze piekarnika?

Wnętrze piekarnika potrafi zabrudzić się po przygotowaniu zaledwie kilku potraw. Jeśli chcesz, żeby twój piekarnik był czysty i wyglądał jak nowy przez długi czas, wetrzyj w powierzchnię sodę oczyszczoną wymieszaną z rozpuszczoną tabletką do zmywarki.

Najlepsze efekty osiągniesz wcierając "pastę" na lekko rozgrzaną powierzchnię piekarnika. Pozostaw ją tak na przynajmniej 30 minut, a na końcu przetrzyj całość miękką ściereczką z mikrofibry. Ten zabieg powtarzaj przynajmniej raz w miesiącu, a twój piekarnik będzie lśnił czystością przez długi czas.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta