Witaj wiśnio

Świeżymi wiśniami nie możemy objadać się tak jak czereśniami, bo są zbyt kwaśne. Co innego, gdy jemy wiśniowe placki i przetwory!

Obraz

Pojawiają się już na początku lata. Pierwsze wiśnie to delikatne w smaku, jasnoczerwone szklanki. W lipcu lub na przełomie lipca i sierpnia zaczynają dojrzewać „prawdziwe” wiśnie. Najpopularniejsza ich odmiana to łutówki. Mają ciemnopurpurowy, niemal czarny kolor. Są niezwykle soczyste, orzeźwiające i zdrowe. Zawierają dużo beta-karotenu, witamin B1, B2 i C, a także sole mineralne – przede wszystkim potas, sód, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Dzięki temu wspomagają trawienie i oczyszczają organizm.

Lista wiśniowych przebojów *- Wiśniami nadziewamy pierogi i knedle.
- Krótko przesmażonymi proponujemy smarować naleśniki, racuszki i kromki świeżego pieczywa.
- Świetnie prezentują się ułożone na tarcie. Można je też dodawać do strudli, serników, placków drożdżowych i ucieranych, a także deserów.
- Jak mało które owoce nadają się na kompoty, soki, konfitury, dżemy i galaretki.
*
Uwaga! Najlepszym sposobem, by cieszyć się nimi także zimą, jest mrożenie
.

*Wprost z Japonii *Japończycy od wieków otaczają wiśnie kultem. Jednak nie chodzi im o te same wiśniowe drzewka,
które rosną u nas. Słynna japońska wiśnia nie owocuje, a jest uprawiana tylko dla ozdobnych, pięknych kwiatów. Występuje tam w ponad 130 odmianach, które różnią się kolorem i kształtem kwiatów oraz liści. Wiosną pod kwitnącymi drzewkami Japończycy urządzają pikniki, podczas których posilają się i podziwiają kwiaty.

*Napoje z procentami *Z wiśni robi się rozmaite trunki: wina, wódki, likiery, nalewki. Najpopularniejszą wiśniową wódką jest kirsz produkowany w Niemczech, Francji i Szwajcarii. Południe Europy słynie z likieru maraschino otrzymywanego przez fermentację specjalnej odmiany niedrylowanych wiśni. U nas najbardziej znany jest wiśniak (wódka wytrawna) i wiśniówka (słodka nalewka).

*Domowa nalewka *Ok. 1 kg wiśni umyj, wydryluj, przełóż do słoja razem z kilkoma pestkami; zalej ok. 1/2 l spirytusu, zamknij i odstaw na 2–3 miesiące w ciemne miejsce; zlej płyn, dodaj do niego ok. 25 dag cukru, odstaw do sklarowania.

Wybrane dla Ciebie

Tuje na działkach ROD. Oto co "mówi" regulamin
Tuje na działkach ROD. Oto co "mówi" regulamin
84-letnia matka z młodszym partnerem. Tak bawiła się na weselu córki
84-letnia matka z młodszym partnerem. Tak bawiła się na weselu córki
Miała tylko 13 lat. Jej występ w teledysku rozpętał aferę
Miała tylko 13 lat. Jej występ w teledysku rozpętał aferę
Przyłapała pasażerów. "Prosimy, aby nie robić tego, co na zdjęciu"
Przyłapała pasażerów. "Prosimy, aby nie robić tego, co na zdjęciu"
Wykonaj ten zabieg w październiku. Wiosną trawnik pięknie się zazieleni
Wykonaj ten zabieg w październiku. Wiosną trawnik pięknie się zazieleni
Kończy 61 lat. Tak wygląda dziś "najpiękniejsza kobieta świata"
Kończy 61 lat. Tak wygląda dziś "najpiękniejsza kobieta świata"
Włóż do suszonych grzybów. Ochronisz przed plagą szkodników
Włóż do suszonych grzybów. Ochronisz przed plagą szkodników
Ostatni dzwonek na zabieg. Borówki będziesz zbierać wiadrami
Ostatni dzwonek na zabieg. Borówki będziesz zbierać wiadrami
Wyciśnij do muszli. Po 10 minutach będzie lśnić jak nowa
Wyciśnij do muszli. Po 10 minutach będzie lśnić jak nowa
Bosacka oceniła popularne parówki. "Mieszanina skór, wiórów i pazurów"
Bosacka oceniła popularne parówki. "Mieszanina skór, wiórów i pazurów"
Zakazane na balkonie. Kto zignoruje przepis, ten będzie żałował
Zakazane na balkonie. Kto zignoruje przepis, ten będzie żałował
Pokazał, co zobaczył na niebie. "Dziwne obiekty nad Warszawą"
Pokazał, co zobaczył na niebie. "Dziwne obiekty nad Warszawą"