11.02.2016 13:44, aktual.: 11.02.2016 14:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki:
- ✔ 2 dojrzałe awokado
- ✔ 1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą
- ✔ duża kiść ciemnych winogron bez pestek
- ✔ 1 łodyga zielonego selera
- ✔ 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ✔ 2 łyżki oliwy z oliwek
- ✔ świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado obrać, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Mieszankę sałat i łodygę selera opłukać pod bieżącą wodą. Selera pokroić na mniejsze kawałki, a sałatę wraz z rukolą porwać na kawałki. Tak przygotowane składniki przełożyć do większej miski. Winogrona również umyć, przekroić na połówki i dodać do sałatki. Całość skropić oliwą, dodać orzechy włoskie i doprawić świeżo mielonym pieprzem do smaku. Delikatnie zamieszać. Przed podaniem można wstawić sałatkę na kwadrans do lodówki.
Połączenie awokado i selera to doskonała propozycja na lekki lunch lub kolację dla zakochanych. Zielony owoc, dzięki niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, a sporej dawce kwasów nienasyconych zadba o układ krążenia i odpowiedni przepływ krwi do poszczególnych części ciała. Z kolei seler zawiera androsteron, czyli substancję, która naśladuje feromony wytwarzane przez mężczyzn i pobudza kobiety. Produkt ten w dodatku uzupełni szereg niezbędnych witamin i składników mineralnych, m.in. potas, cynk, żelazo, magnez, wapń i fosfor, a także witaminy: A, E, C, PP i z grupy B. Nie bez znaczenia jest też dodatek cennej dla serca oliwy z oliwek, orzechów włoskich korzystnie wpływających na pracę mózgu czy rukoli, która blokuje wchłanianie szkodliwych substancji z pokarmów. Z podanych składników można przygotować 2 porcje sałatki.