FitnessWitaminowe hity - tanie i zdrowe

Witaminowe hity - tanie i zdrowe

Witaminowe hity - tanie i zdrowe
04.10.2006 14:38, aktualizacja: 27.05.2010 21:56

Ogarnia cię jesienna apatia? Zgodnie z zegarem biologicznym twój organizm zaczyna działać na zwolnionych obrotach. Jeśli nie możesz sobie na to pozwolić wzbogać dietę o 6 witaminowych hitów. Są tanie, ogólnodostępne i mają doskonały wpływ na nasze zdrowie i urodę.

Ogarnia cię jesienna apatia? Zgodnie z zegarem biologicznym twój organizm zaczyna działać na zwolnionych obrotach. Jeśli nie możesz sobie na to pozwolić wzbogać dietę o 6 witaminowych hitów. Są tanie, ogólnodostępne i mają doskonały wpływ na nasze zdrowie i urodę.

Jesienna dieta powinna wzmocnić naszą odporność i dlatego w naszym jadłospisu powinny znależć się składniki, dzięki którym poczujemy pozytywny przypływ energii. Są to marchewka, grejpfrut, pomidor, kapusta, jogurt i artykuły z ziarnami. Te produkty działają nie tylko jak leki, ale również jak kosmetyki.

Marchewka, czyli beta-karoten na ładną cerę

Jeśli masz suchą cerę to jesienią i zimą jesteś bardziej narażona na szkodliwe działanie bodźców zewnętrznych. W „sezonie grzewczym” twoja skóra będzie podrażniona, zaczerwieniona i wysuszona. Nie da się tego uniknąć, ale można się zabezpieczyć. Wystarczy dostarczyć organizmowi sporą dawkę witaminy A. Z pomocą przyjdzie bogata w beta-karoten marchewka. To właśnie beta-karoten, przetwarzany przez nasz organizm na witaminę A, wpływa na prawidłowe nawilżanie skóry. Witamina A nadaje naszej skórze zdrowy... brzoskwiniowy odcień a beta-karoten zapobiega również nowotworom.

Grejpfrut na spalanie tłuszczu

Jesień i zima to okres, który sprzyja łasuchowaniu. Dla osób z wolną przemianą materii, u których tłuszcz magazynuje się w postaci fałdek na biodrach i brzuchu, polecany jest grejpfrut. Sok grejpfrutowy przyspiesza spalanie tłuszczu i jest bogatym źródłem witaminy C. W białych błonkach grejpfrutów znajdują się pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik, który przyspiesza przemianę materii. Ostatnio odkryto też, że sok z grejpfruta zapobiega chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Dlatego warto polubić ten owoc. Wystarczy raz w tygodniu zrobić sobie „grejpfrutowy dzień” i na czczo wypić szklankę świeżo wyciśniętego soku. Grejpfrut jest też doskonałym dodatkiem do sałatek, nie tylko owocowych. Świetnie smakuje w połączeniu z warzywami, np. cykorią.

Kapusta – pozbywamy się toksyn

Jesienna aura powoduje, że czujemy się ociężałe. Mniej ruchu i uboga w owoce dieta sprawiają, że dokuczają nam zaparcia, które tylko pogarszają nastrój. Warto wtedy sięgnąć po kapustę, zwłaszcza kiszoną (doskonale oczyszcza jelita). Zawarty w niej kwas mlekowy usuwa z przewodu pokarmowego zbędne resztki pokarmowe. Poza tym kapusta to bomba witaminowa, ponieważ zawiera mnóstwo witaminy C. Kiszona kapusta jest też cenionym składnikiem diet odchudzających. Prosty przepis na takie danie: drobno pokrojoną kapustę należy zalać 2 kubkami wrzącej wody i gotować aż będzie miękka. Pod koniec należy dodać przecier pomidorowy i doprawić danie ziołami.

Jogurty wzmacniają odporność

Przed nami sezon pod znakiem chorób i częstych wizyt w aptekach. Jeśli często łapiesz infekcje a potem łykasz antybiotyki wzbogać codzienne menu o jogurty. Wybieraj te naturalne, zawierające żywe kultury bakterii, ponieważ to one zwiększają odporność organizmu. Chronią nas nie tylko przed katarem i grypą. „Osłaniają” też przewód pokarmowy, gdy przyjmujemy antybiotyki. Jogurt to także bogate źródło wapnia, które wzmacnia kości i zęby (szklanka pokrywa połowę naszego dziennego zapotrzebowania na wapń). Jeśli nie jesteś fanką jogurtów naturalnych możesz przyrządzać na jego bazie słodkie lub pikantne koktajle (np. zmiksuj jogurt z ogórkiem i ząbkiem czosnku). Koktajl możesz wypić nawet po kolacji, ponieważ taką przekąskę strawisz w ciągu godziny.

Ziarna - na lśniące włosy

Czapki, pomieszczenia z suchym powietrzem, włączone kaloryfery powodują, że jesienią i zimą nasze włosy stają się matowe, suche, z rozdwajającymi się końcówkami. Wtedy sięgajmy po nasiona słonecznika, sezamu oraz dyni, które zawierają dużo żelaza, cynku i selenu. Te trzy pierwiastki działają lepiej niż najdroższe odżywki do włosów czy paznokci.
Nasiona, pestki i ziarenka można dodawać niemal do wszystkiego – surówek, sosów i kanapek. Garść pestek dyni to świetna przekąska na podwieczorek a z ziarenek sezamu można przyrządzić doskonałe pasty i sosy (utrzyj garść sezamu z łyżką miodu i otrzymasz doskonałą pastę do pieczywa a jeśli sezam utrzesz z ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i wodą otrzymasz słodko – pikantny sos do sałatek). Pamiętaj, że nasiona są wysokokaloryczne - łyżka zawiera średnio 150 kcal.

Pomidory, czyli zdrowe serce przez cały rok

Pomidory powinniśmy jeść przez cały rok. Choć jesień i zima to koniec sezonu na świeże warzywa, w zastępstwie, w naszym jadłospisie powinny pojawić się przeciery i soki pomidorowe. Bogate w potas i likopen pomagają utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia oraz zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi. Badania naukowe wskazują, że likopen pomaga także chronić organizm przed niektórymi postaciami raka, m.in. szyjki macicy czy pęcherza. Jeden pomidor pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na likopen a przeciery pomidorowe oraz keczupy zawierają więcej likopenu niż świeże warzywa. Warto pamiętać więc o pomidorach przez cały rok.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także