Witaminy nie zawsze są zdrowe
Badania, z których wynika, że część witamin powoduje poważne komplikacje zdrowotne, przeprowadził dr Tim Byers z Uniwersytetu w Kolorado. – Do tej pory byliśmy przekonani, że kwas foliowy czy karoten pozytywnie wpływają na ludzki organizm – mówi naukowiec. – Nasze badanie wyraźnie pokazuje, że nadmiar tych dwóch witamin bardzo źle wpływa na zdrowie. Sami nie wiemy dlaczego tak się dzieje. Cały czas próbujemy to wyjaśnić.
23.04.2015 | aktual.: 24.04.2015 10:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Badania, z których wynika, że część witamin powoduje poważne komplikacje zdrowotne, przeprowadził dr Tim Byers z Uniwersytetu w Kolorado. – Do tej pory byliśmy przekonani, że kwas foliowy czy karoten pozytywnie wpływają na ludzki organizm – mówi naukowiec. – Nasze badanie wyraźnie pokazuje, że nadmiar tych dwóch witamin bardzo źle wpływa na zdrowie. Sami nie wiemy dlaczego tak się dzieje. Cały czas próbujemy to wyjaśnić.
Około 18 milionów Brytyjczyków przyjmuje suplementy witamin myśląc, że są cenne dla zdrowia. Najnowsze badania wykazały, że mogą mieć odwrotny skutek.
Dr Tim Byers jest jednym z najlepszych naukowców badającym nowotwory. – Przez 10 lat przebadaliśmy tysiące pacjentów, którzy brali witaminy w tabletkach oraz placebo. Dowiedliśmy, że suplementy wcale nie przyniosły korzyści dla ich zdrowia. Prawdą jest, że u niektórych osób przyjmujących witaminy powstało więcej komórek nowotworowych – tłumaczy dr Byers, który od ponad 30 lat bada wpływ suplementów na zdrowie ludzi.
Nowe badania dowodzą, że przyjmowanie zbyt wysokiej dawki suplementów może spowodować choroby serca oraz nowotwory.
Jednocześnie wcześniejsze badania wykazały, że ludzi, którzy stosują dietę bogatą w warzywa i owoce, dotyka mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwór.
Badanie francuskich kobiet z 2005 roku również potwierdza, że wysokie spożycie karotenu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Spośród 10 tys. palących kobiet, które miały nadmiar tej witaminy, nowotwór zaatakował 368. To prawie dwukrotnie więcej w porównaniu do kobiet z niskim poziomem tej witaminy ( 174 kobiet na 10.000) - donosi "Medical News Today".
Również osoby, które miały zbyt dużo kwasu foliowego były bardziej narażone na rozrost polipów jelita grubego, które mogą rozwinąć się raka.
Naukowcy jednak uspokajają. – Ludzie nie muszą się bać zażywania witamin. Jeśli będą przestrzegać rozsądnych dawek, nic się nie stanie – mówi naukowiec z Kolorado. - Najlepszym wyjściem z tej sytuacji jest spożywanie zdrowych posiłków. Większość minerałów i składników odżywczych znajduje się w zwykłych potrawach. Po ich zjedzeniu, nie będzie potrzeby dodatkowego uzupełnienia – dodaje dr Byers.
Wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Kolorado, zostały zaprezentowane na corocznym amerykańskim sympozjum dotyczącym metod walki z rakiem.
Na podstawie dailymail.co.uk/(gabi)/WP Kobieta