Właściwości lecznicze brokułów
Oprócz przyjemnego, delikatnego smaku brokuł posiada tak duże zalety prozdrowotne, że bez przesady możemy zaliczyć go do najzdrowszych warzyw świata. Jak wykazały badania naukowe, zawarty w nim sulforafan chroni przed nowotworami. Co więcej, spożywanie tego warzywa ma pozytywny wpływ na oczy i układ sercowo-naczyniowy. Zobaczmy, jakie właściwości mają brokuły i jak je przyrządzać, aby nie utraciły cennych substancji odżywczych.
12.08.2015 | aktual.: 20.11.2015 21:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Oprócz przyjemnego, delikatnego smaku brokuł posiada tak duże zalety prozdrowotne, że bez przesady możemy zaliczyć go do najzdrowszych warzyw świata. Jak wykazały badania naukowe, zawarty w nim sulforafan chroni przed nowotworami. Co więcej, spożywanie tego warzywa ma pozytywny wpływ na oczy i układ sercowo-naczyniowy. Zobaczmy, jakie właściwości mają brokuły i jak je przyrządzać, aby nie utraciły cennych substancji odżywczych.
Działanie przeciwnowotworowe
Naukowcy z University of Illinois dowiedli, że brokuły posiadają tak mocne działanie przeciwnowotworowe, iż spożywanie 3-5 porcji tej rośliny tygodniowo może okazać się skutecznym lekarstwem w walce z rakiem. Wszystko to dzięki obecności w brokule sulforafanu, bardzo silnego przeciwutleniacza, który niszczy komórki nowotworowe, prowadząc do ich obumarcia, a ponadto zapobiega kancerogennym mutacjom naszego DNA. Warzywo wytwarza tę zbawienną dla naszego zdrowia substancję w celu obrony przed atakującymi je grzybami i bakteriami. Jak jednak przekonują amerykańscy uczeni w swojej publikacji umieszczonej na łamach pisma „Journal of Food Science”, brokuł zachowuje swoje niezwykłe właściwości tylko na surowo albo po krótkiej obróbce termicznej.
Wysoka temperatura niszczy bowiem myrozynazę – enzym, bez którego sulforafan nie może się uaktywnić. Myrozynaza ginie w temperaturze powyżej 76 stopni Celsjusza, dlatego też gotowanie, a nawet blanszowanie tego warzywa pozbawia je właściwości leczniczych (pozbawione wartości okazują się więc także mrożone brokuły, które przed umieszczeniem w niskiej temperaturze poddawane są sparzaniu). Jeżeli nie jesteśmy w stanie przełknąć brokułów na surowo, naukowcy zalecają spożywanie „zielonego kalafiora” z innymi warzywami i dodatkami zawierającymi myrozynazę, np. z rukolą, rzodkiewką, kiełkami brokułu, pomidorami, innymi warzywami kapustowatymi (kapusta, brukselka, jarmuż), wasabi oraz musztardą. W takim połączeniu sulforafan zaczyna działać, niszcząc krążące w organizmie komórki rakowe. Specjaliści z Illinois twierdzą, że brokuł chroni przed nowotworem piersi, płuc, jelita grubego oraz prostaty.
Obniżanie ciśnienia
Częste spożywanie „zielonego kalafiora” skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Tę właściwość warzywo zawdzięcza ogromnej zawartości potasu (293 mg na 100 g), pierwiastka udrażniającego naczynia krwionośne. Ponadto potas ma jeszcze jedną zaletę – jego obecność pomaga pozbyć się z organizmu nadmiaru sodu, który w dużych ilościach powoduje podwyższenie ciśnienia.
Wzmacnianie kości i zębów
W 100 g warzywa znajduje się 40 mg wapnia oraz 67 mg fosforu. Obydwa minerały mają pozytywny wpływ na układ kostny i stanowią jego budulec. Brokuł powinien więc na stałe gościć na talerzach dzieci (w okresie wzrostu mają one większe zapotrzebowanie na wapń), osób cierpiących na osteoporozę oraz kobiet w okresie menopauzy, u których zmiany hormonalne związane z przekwitaniem osłabiają układ kostny, czyniąc go bardziej podatnym na złamania. „Zielone kalafiory” powinny polubić także osoby ze słabym i podatnym na próchnicę uzębieniem – zawarty w warzywie fosfor skutecznie chroni i wzmacnia nasze zęby.
Odmładzanie skóry i ochrona stawów
Zawarte w brokułach przeciwutleniacze, a w szczególności witamina C (65 mg w 100 g ugotowanych „różyczek”), spowalniają procesy starzenia i przedłużają młody wygląd naszej skóry. Witamina C bierze udział w wytwarzaniu kolagenu, substancji zwiększającej elastyczność skóry. Oprócz działania odmładzającego kolagen ma jeszcze jedną zaletę – jest on składnikiem budującym tkankę łączną i chrząstkę, co oznacza, że im więcej go posiadamy, tym bardziej elastyczne są nasze ścięgna i stawy.
Ochrona wzroku
Lecznicze właściwości brokułów nie kończą się na zwalczaniu komórek rakowych, odmładzaniu i wzmacnianiu kości. Badania przeprowadzone przez naukowców z niemieckiego Instytutu Żywienia wykazały, że warzywa te mają zbawienny wpływ na kondycję naszych oczu. Zawarte w nich substancje: luteina i zeaksantyna chronią oczy przed kataraktą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej siatkówki. Z kolei duża zawartość beta-karotenu w roślinie sprawia, że dieta obfitująca w brokuły (oraz inne warzywa posiadające ten składnik) zapobiega wystąpieniu kurzej ślepoty. Ale to nie wszystko: zawarte w „zielonym kalafiorze” witaminy A i C chronią komórki gałki ocznej przed negatywnym działaniem promieni UV. Jak przekonują specjaliści, częste spożywanie tej rośliny może oddalić od nas ryzyko zmian w obrębie oka rozwijających się w podeszłym wieku.
Jak widzimy, spożywanie brokułów przynosi ogromne korzyści zdrowotne, dlatego starajmy się jeść to warzywo jak najczęściej.
Anna Loska / WP Kobieta