Wszystkie wina smakują tak samo!

Ludzie się oszukują sądząc, że drogie wino jest lepsze od taniego - wykazały badania Richarda Wisemana, psychologa z Hertfordshire University. Jego zdaniem, na ocenę wina wpływa głównie jego cena, a nie smak.

Wszystkie wina smakują tak samo!
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos
2

Ludzie się oszukują sądząc, że drogie wino jest lepsze od taniego - wykazały badania Richarda Wisemana, psychologa z Hertfordshire University. Jego zdaniem, na ocenę wina wpływa głównie jego cena, a nie smak. Brytyjski uczony twierdzi, że nie potrafimy odróżnić taniego wina od drogiego, nawet wtedy, gdy między nimi jest znaczna różnica w cenie.

Podczas Międzynarodowego Festiwalu Nauki w Edynburgu przeprowadził on badania z udziałem przypadkowo wybranych 575 osób. Ochotnicy jedynie na podstawie smaku mieli odpowiedzieć na pytanie, które wino, zarówno białe, jak i czerwone, jest droższe, a które tańsze.

Najtańsze wino kosztowało 3,49 funtów, a najdroższe - 29,99 funtów. Założenie eksperymentu było bowiem takie, że duża różnica w cenie powinna być nadal wyraźnie wyczuwalna w smaku, nawet wtedy, gdy degustatorzy nie znają ich ceny. Nic bardziej błędnego. W ślepej próbie jedynie 53 proc. osób poprawnie rozróżniało tanie i drogie białe wino. W przypadku czerwonego wina trafność tej oceny była podobna - zaledwie 47 proc. badanych potrafiło powiedzieć, które więcej kosztuje, a które mniej.

Ocena wina była zatem całkowicie przypadkowa, podobnie jak rzut monetą. W obu przypadkach prawdopodobieństwo - wino tanie lub drogie, orzeł czy reszka - jest takie samo i wynosi 50:50. "Gdy znamy cenę wina, oszukujemy się, że to droższe musi być lepsze" - powiedział w rozmowie z "Guardian" Richard Wiseman.

Podobny test przeprowadził przed kilku laty magazyn "Psychology Today". Do Bordeaux na degustację zaproszono wtedy 54 kiperów. Podano im najdroższe wina, którymi się zachwycali. Oceniali je jako "cudowne", "pełne smaku" albo "silne". Gdy jednak te same trunki przelano do zwykłych butelek, okazało się, że są "słabe" albo "zbyt lekkie".

W 2008 r. Adrian North, psycholog z Heriot-Watt University w Edynburgu, przeprowadził badania, które wykazały, że na ocenę smaku wina wpływa muzyka. Cabernet Sauvignon wydawało się bardziej "silne" i "ciężkie", gdy podczas degustacji słychać było równie ciężko brzmiące utwory. Chardonnay lepiej smakowało w takt muzyki lekkiej i "odświeżającej".

(PAP/ma)

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Seniorzy nie muszą robić 10 tys. kroków dziennie. Liczba ta znacznie się różni
Seniorzy nie muszą robić 10 tys. kroków dziennie. Liczba ta znacznie się różni
Zasiej w czerwcu. Szybko sobie podziękujesz
Zasiej w czerwcu. Szybko sobie podziękujesz
Pokazała zdjęcia zza kulis. Tak wyglądała na scenie w Opolu
Pokazała zdjęcia zza kulis. Tak wyglądała na scenie w Opolu
Zerwij i rozłóż w ogrodzie. Szkodniki przestaną być problemem
Zerwij i rozłóż w ogrodzie. Szkodniki przestaną być problemem
Lepsze niż siemię lniane. "Naturalny oczyszczacz" dla jelit
Lepsze niż siemię lniane. "Naturalny oczyszczacz" dla jelit
Masz tę roślinę? "Uszkadza serce i nerki, prowadząc nawet do śmierci"
Masz tę roślinę? "Uszkadza serce i nerki, prowadząc nawet do śmierci"
Wygrzewa się w Turcji. Strój kąpielowy Kubickiej nie ma sobie równych
Wygrzewa się w Turcji. Strój kąpielowy Kubickiej nie ma sobie równych
Wlej do gniazda. Po mrówkach nie zostanie nawet ślad
Wlej do gniazda. Po mrówkach nie zostanie nawet ślad
W trakcie gazowania grupy kobiet jedna z nich zaczęła rodzić. Niemcy byli w szoku
W trakcie gazowania grupy kobiet jedna z nich zaczęła rodzić. Niemcy byli w szoku
Przed laty była ofiarą prześladowań. Plotkowano o jej romansach
Przed laty była ofiarą prześladowań. Plotkowano o jej romansach
Oto co się dzieje za kamerą w "Rolnikach". Pokazali zdjęcia
Oto co się dzieje za kamerą w "Rolnikach". Pokazali zdjęcia
Najgorszy tłuszcz do jaj. Sadzone będą niedobre
Najgorszy tłuszcz do jaj. Sadzone będą niedobre