Wymocz schabowe w tym płynie. Nigdy nie zjesz lepszych

Kotlety schabowe są jednym z ulubionych dań obiadowych Polaków. Jeżeli znudziła ci się ich klasyczna wersja, podpowiadamy, jak można je nieco "ulepszyć". Pomoże w tym marynata, dzięki której mięso zyska ciekawy smak.

Schabowe są jednym z ulubionych dań obiadowych Polaków
Schabowe są jednym z ulubionych dań obiadowych Polaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski

Kotlet schabowy to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej, będący stałym elementem niedzielnych obiadów. Chrupiąca panierka, soczyste mięso i prawdziwie domowy smak - takie kotlety to marzenie niejednego smakosza. Co możemy jednak zrobić, by uzyskać nowy i ciekawszy smak kotletów schabowych?

Kotlety schabowe w pomidorowej marynacie

Odpowiedzią na powyższe pytanie jest stworzenie pomidorowej marynaty, w której wymoczymy kotlety schabowe. Choć dla niektórych może to brzmieć dość nietypowo, dzięki takiej marynacie schab będzie kwaśniejszy, smaczniejszy i mięciutki jak piórko. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować kotlety schabowe w marynacie pomidorowej? To naprawdę proste. Zacznij od przygotowania trzech lub czterech pomidorów, które następnie zblenduj z wybranymi, ulubionymi dodatkami, np. czosnkiem. Rozbite, oprószone solą i pieprzem mięso umieść w powstałym pomidorowym "płynie", aby się w nim dobrze namoczyło.

Schab powinien leżeć w marynacie od dwóch do trzech godzin. Ważne jest, aby trzymać go w tym czasie w lodówce. Następnie wystarczy go obtoczyć w panierce i usmażyć.

Podwójne schabowe Magdy Gessler

Magda Gessler jest doskonale znana ze swoich kulinarnych rewolucji. Jej przepis na kotlety schabowe to prawdziwa uczta dla podniebienia. W stworzonym przez siebie przepisie restauratorka łączy schab środkowy z karkowym, tworząc podwójne kotlety.

Składniki:

  • 400 g schabu karkowego,
  • 400 g schabu środkowego,
  • mąka pszenna,
  • 4 jajka,
  • bułka tarta,
  • 2 cebule,
  • smalec do smażenia,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Oba rodzaje schabu pokrój w cienkie plastry. Rozbij je tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem. Mięso odłóż na pół godziny.
  2. Cebule obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  3. Schab środowy wysmaruj startą cebulą, a na nim połóż schab karkowy, tworząc podwójne kotlety.
  4. Panieruj kotlety najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
  5. Smaż na rozgrzanym smalcu, aż panierka stanie się złocista.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
kotlet schabowyschabowyprzepis

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)