GotowaniePrzepisyWyroby z białej czekolady. Dla wielbicieli słodkości

Wyroby z białej czekolady. Dla wielbicieli słodkości

Wyroby z białej czekolady. Dla wielbicieli słodkości
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Sylwia Ścibak
15.01.2019 10:58, aktualizacja: 16.01.2019 09:05

Białą czekoladę uwielbiają nie tylko dzieci. Chociaż jest bardzo kaloryczna, to świetnie smakuje. W jakich postaciach ją znajdziemy? Jakie produkty warto kupić?

Biała czekolada – jaką kupować?

Biała czekolada, w przeciwieństwie do pozostałych typów o brązowych odcieniach, nie zawiera proszku kakaowego, a jedynie masło kakaowe, mleko oraz cukier i inne dodatki. Z tego względu ma kremowy, bardzo słodki smak z charakterystyczną, mleczną nutą.

W sklepach znajdziemy mnóstwo różnych wyrobów na bazie tych trzech produktów, jednak nie każdy jest dobrej jakości. Biała czekolada warta kupna przede wszystkim zawiera masło kakaowe, a nie zamienniki w postaci innych tłuszczy (np. utwardzonych tłuszczów roślinnych). Jego zawartość powinna wynosić ok. 30 proc. Dobrej jakości biała czekolada ma błyszczącą powierzchnię oraz kremowy kolor, nie śnieżnobiały.

Obraz
© pexels

Biała czekolada – kalorie

Biała czekolada jest niesamowicie słodkim przysmakiem ze względu na to, że zwykle zawiera więcej cukru i innych substancji słodzących niż pozostałe rodzaje czekolad z dodatkiem kakaowego proszku (w niektórych tabliczkach znajduje się niemal 50 proc. cukru). Jest to więc bardzo kaloryczny przysmak, gdyż w 100 g czekolady białej, w zależności od konkretnych wyrobów, znajduje się najczęściej od 540 do 560 kilokalorii.

Biała czekolada zawiera bardzo mało substancji odżywczych w porównaniu do czekolady gorzkiej i jej spożywanie nie sprzyja odchudzaniu. W ciągu dnia można zjeść jedną lub dwie kostki, jednak najlepiej robić to rzadko.

Biała czekolada – jakie wyroby?

Z białej czekolady wyrabia się nie tylko tradycyjne tabliczki, ale też pralinki i oryginalne figurki. Niektóre tabliczki wzbogacane są ciekawymi dodatkami w postaci pokruszonych, półsłodkich ciasteczek, suszonych lub liofilizowanych owoców czy nawet ostrych przypraw, które świetnie łączą się ze słodkim smakiem. Białą czekoladą oblewa się także owoce, rodzynki albo pralinki, w środku których zamyka się różne nadzienia, także alkoholowe. Ciekawą propozycją na prezent może być figurka z białej czekolady albo biała czekolada do rozpuszczenia w fondue.