Zalej patelnię i przykryj. Po kwadransie będzie jak nowa

Zalej patelnię i przykryj. Po kwadransie będzie jak nowa

Po kilku minutach patelnia będzie lśnić
Po kilku minutach patelnia będzie lśnić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.07.2023 09:46

Na spodzie patelni, zwłaszcza tych używanych na kuchenkach gazowych, z biegiem czasu pojawia się sadza. Ciężko doczyścić ją nawet w zmywarce. Jeśli chcesz przywrócić patelni dawny wygląd, skorzystaj z poniższego patentu.

Niezależnie od tego, z jakiego materiału została wykonana patelnia, z biegiem czasu pojawia się na niej sadza i zwęglenie. W takich przypadkach wiele osób sięga po popularnego druciaka czy agresywne środki chemiczne. Choć są one skuteczne, rzadko kiedy pozbywają się zanieczyszczenia w całości. Jest jednak sposób, który sprawi, że patelnia odzyska dawny wygląd. Wymaga on użycia wyłącznie naturalnych produktów. Część z nich zapewne masz już w swojej kuchennej szafce.

Potrzebujesz czterech ogólnodostępnych składników. Patelnia będzie jak nowa

Zwęglony, zabrudzony spód wpływa na szybkość nagrzewania się patelni. Dlatego też trzeba regularnie ją czyścić. W takich przypadkach większość z nas sięga po popularnego druciaka, jednak częste używanie tej metalowej gąbki może doprowadzić do uszkodzenia sprzętu. Jest jednak patent, który sprawi, że z dna patelni znikną wszelkie zabrudzenia. Od jakiegoś czasu robi on prawdziwą furorę na Tik Toku.

Shaba, użytkowniczka Tik Toka publikująca pod nickiem theshabakitchen, podzieliła się trikiem, który sprawia, że z patelni znikają wszelkie zabrudzenia. Składniki potrzebne do wyczyszczenia patelni najpewniej masz już w domu. Potrzebujesz sody oczyszczonej, płynu do mycia naczyń, soli, a także octu spirytusowego i... chusteczek.

Wetrzyj w patenie i przykryj ją chusteczką. Po zwęgleniu nie będzie już śladu

Jak przeprowadzić taki zabieg? Na spodzie patelni rozsyp sól i sodę oczyszczoną. Oba składniki powinny dokładnie pokryć powierzchnię. Następnie, polej je obficie płynem do mycia naczyń. Zmieszaj wszystko ze sobą za pomocą szorstkiej gąbki lub druciaka. Powstanie gęsta pasta. Wetrzyj ją dokładnie w powierzchnię, a następnie przykryj całość warstwą papieru bądź chusteczek.

Na końcu, polej chusteczki octem. Nada się do tego wyłącznie ocet spirytusowy. Pozostaw je tak na 15, a przypadku mocnych zabrudzeń - 25 minut. Po upływie tego czasu zdejmij chusteczki i przetrzyj nimi powierzchnię patelni. Po zabrudzeniach nie powinno być już śladu. Ten patent możesz zastosować też w przypadku garnków czy blaszek do pieczenia.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta