Blisko ludziZalewasz garnek wodą tuż po gotowaniu? To poważny błąd

Zalewasz garnek wodą tuż po gotowaniu? To poważny błąd

Trik dotyczący mycia garnków
Trik dotyczący mycia garnków
Źródło zdjęć: © Getty Images | Thomas Northcut
05.12.2021 09:44

Wielu ludzi tuż po zakończeniu gotowania odruchowo zalewa jeszcze gorący garnek zimną wodą, oczywiście chcąc ułatwić sobie późniejsze mycie naczynia. Jak się okazuje, droga na skróty stanowi poważny błąd. Sprawia, że patelnia czy rondelek narażone są na wypaczenie i nie tylko.

Mycie garnków. Sprawdzone triki

Patelnia po jajecznicy lub kotletach schabowych, garnek po risotto – ile razy zalewaliście naczynie zimną wodą tuż po zakończeniu pichcenia? Jak się okazuje brudne naczynie, choć łatwiej umyć po namoczeniu, szybko się deformuje. Co więcej, zaburzone zostają naturalne procesy, które ułatwiają dbanie o naczynie i jego późniejszą służbę w naszej kuchni.

Ale od początku. Zalewanie garnka wodą, zwłaszcza jeżeli są na nim resztki jedzenia, to przecież pozytyw. Na naczyniu gromadzą się i rozwijają drobnoustroje, jeżeli pozostawimy je niewyczyszczone. Racja, ale najlepiej zanim zalejemy garnek, odczekać, aż wystygnie. Naczynie zalane wodą bezpośrednio po gotowaniu będzie się wypaczało, przez co garnek będzie kołysał się na płycie grzewczej. Co więcej, w konsekwencji nasze jedzenie będzie się nierównomiernie gotowało. Może się również przypalać.

Jeżeli masz w swojej szafce garnki, których spód jest nierówny to najprawdopodobniej efekt zalewania ich bezpośrednio po gotowaniu zimną wodą. Różnica temperatur sprawia, że naczynie stopniowo traci swój pierwotny kształt. Garnek może też "podskakiwać" na kuchence.

Jak myć tłuste garnki?

To, że rozgrzanych garnków nie należy gwałtownie schładzać już wiemy, ale jak je skutecznie umyć, jeżeli np. do patelni przyległa jajecznica, albo jest ona w tłuszczu po kotletach mielonych? Otóż warto mieć w podorędziu fusy po kawie.

Ziarenka kawy są wielofunkcyjne, można ich użyć np. do peelingu ciała. Tak samo skutecznie peelingują naczynia. Podziałają jak małe szczoteczki i bardzo dobrze rozprawią się z resztkami jedzenia na garnkach. Ułatwią także pozbycie się tłuszczu z powierzchni. Można więc przygotować sobie taki płyn w miseczce z fusami i płynem do naczyń, lub posypać nimi garnek i myć gąbeczką jego powierzchnię.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także