Dodaj do sałatki jarzynowej. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej
Czy sałatka jarzynowa może smakować jeszcze lepiej niż zazwyczaj? Okazuje się, że tak! Wystarczy, że dodasz do niej tylko ten jeden składnik, który jest sekretnym dodatkiem w sałatkach wielu babć. Wówczas jej smak cię zachwyci.
03.04.2023 | aktual.: 03.04.2023 18:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sałatka jarzynowa to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przez Polaków sałatek, która praktycznie zawsze pojawia się m.in. na wielkanocnym stole i zachwyca swoim prostym, ale jakże wspaniałym smakiem. I choć każdy robi ją "na swój sposób" - uzupełniając porem, jabłkiem, ogórkiem, czy nawet śledziami, zgodnie z "babcinym" przepisem, należy dodać do niej jeden, bardzo popularny składnik. Domyślacie się, jaki?
Tajemniczy składnik sałatki jarzynowej
Przepis na klasyczną sałatkę jarzynową jest bardzo prosty. Wszystko skupia się głównie na skrojeniu warzyw, takich jak marchewki, ziemniaki oraz pietruszka, dodaniu do tego ugotowanych jajek, kilku łyżeczek ulubionego majonezu oraz odrobiny soli i pieprzu. Pozostałe składniki dobiera się już wedle uznania, a wśród nich tymi najpopularniejszymi są ogórki kiszone, kukurydza czy groszek. One nie sprawią jednak, że sałatka nabierze ostrzejszego smaku, a dzięki niemu będzie lepsza. W tym pomoże tylko jeden składnik.
Jaki? Mowa oczywiście o cebuli, która jest nie tylko tania i dostępna w każdym sklepie, ale często stanowi "sekretny" składnik sałatek mam i babć. Dzięki cebuli sałatka jarzynowa stanie się bardziej wyrazista i na pewno nie będzie mdła. Nie należy się także martwić, że z jej dodatkiem sałatka zepsuje się szybciej. W lodówce może stać kilka dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób na przechowanie sałatki jarzynowej
Zdaniem wielu osób sałatka jarzynowa (przechowywana w lodówce) jest odpowiednia do zjedzenia jedynie przez trzy dni. Jeżeli chcemy jednak cieszyć się nią znacznie dłużej, istnieje na to prosty sposób. Przy jej robieniu, podzielmy ją na dwie części. Jedną, z dodatkiem majonezu, podajmy od razu do zjedzenia, a drugą, bez majonezu, odłóżmy do pojemnika, a następnie włóżmy do lodówki. Majonez jest produktem, przez który sałatka jarzynowa może się znacznie szybciej zepsuć. Bez niego przetrwa nawet do siedmiu dni.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.