Zbliża się Wielkanoc. Czas na tradycyjne, pyszne smaki prosto od uczestnika Masterchefa

Odczuwalny powiew wiosny, pierwsze kwitnące kwiaty i coraz dłuższe dni – to znak, że Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami! Święta to czas refleksji i radości, ale także okazja do celebrowania tradycji kulinarnych. To czas, kiedy polskie stoły uginają się pod ciężarem tradycyjnych potraw. Czego nie powinno zabraknąć w wielkanocnym menu? Mateusz Krojenka, uczestnik Masterchefa, prezentuje przepisy, które podbiją serca (i żołądki!) domowników. Produkty do przygotowania potraw znaleźć można w atrakcyjnych cenach w sklepach największej polskiej sieci supermarketów POLOmarket.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

22.03.2024 15:17

Wielkanocne potrawy zaproponowane przez Mateusza Krojenkę, uczestnika programu kulinarnego Masterchef, są przygotowane z dbałością o najwyższą jakość składników - jajek z chowu ekologicznego Marysia, Majonezu Wytwornego Na Szlaku Smaku, Chrzanu Wytwornego Na Szlaku Smaku oraz białej kiełbasy od Rzeźnika Szymona. Wszystkie te produkty dostępne są w atrakcyjnych cenach w sklepach sieci POLOmarket.

Jajka z chrzanowym majonezem

Zacznijmy od czegoś prostego, ale jakże smacznego - jajek w majonezie! Jajka z chowu ekologicznego ugotuj na twardo. W międzyczasie wymieszaj łyżkę Chrzanu Wytwornego Na Szlaku Smaku z Majonezem Wytwornym Na Szlaku Smaku, dodaj szczyptę soli i pieprzu, przygotowując sos. Ugotowane i wystudzone jajka przekrój, wyjmij żółtka i zmiksuj je z majonezowym chrzanem. Wypełnij nimi wydrążone białka, posyp świeżym szczypiorkiem i udekoruj rzodkiewką. Proste, prawda? Ale smak? Niezapomniany!

© materiały partnera
© materiały partnera

Kiełbasa biała Rzeźnik Szymon z ziemniakami po wiejsku

Teraz coś dla mięsożerców – biała kiełbasa Rzeźnik Szymon na ciepło! Pamiętaj, że w Wielkanoc trzeba trzymać się tradycji, a dobra kiełbasa to podstawa. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wrzuć na blaszkę kawałki kiełbasy i ziemniaków z Zaczarowanego Ogrodu pokrojonych w grubą kostkę. Możesz dorzucić cebulę dymkę poszatkowaną w cienkie talarki. Warzywa skrop delikatnie oliwą, posyp solą gruboziarnistą, pieprzem i ziołami. Świetnie sprawdzi się rozmaryn, szałwia i majeranek. Całość włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Podawaj na ciepło w towarzystwie sałatki ze świeżych nowalijek, które znajdziesz w POLOmarkecie. Wielkanoc bez chrzanu to jak Boże Narodzenie bez choinki! Smak kiełbasy oczywiście idealnie podkreśli Chrzan Wytworny Na Szlaku Smaku.

© materiały partnera
© materiały partnera

Coś na deser… tradycyjny sernik

Nie zapomnij o deserze! Postaw na tradycyjny, polski sernik, który będzie rozpływał się w ustach, jeśli zrobisz go z odpowiednich składników. Twaróg sernikowy Mleczna Polana spisze się idealnie! Ubij białka 4 jaj, a w oddzielnej misce wymieszaj 4 żółtka z cukrem (ok. ¾ szklanki) – na gładką masę. Wymieszaj całość z twarogiem, proszkiem do pieczenia Marysia, olejkiem pomarańczowym oraz jednym budyniem. Roztop w rondelku masło ekstra 82% Mleczna Polana i przestudzone wymieszaj z masą twarogową. Przelej do tortownicy i piecz w rozgrzanym piekarniku (do 180 stopni), góra-dół. Po 40 minutach wyjmij pyszny, pachnący i niezwykle prosty deser! Ciasto podaj oprószone cukrem pudrem lub z konfiturą malinową. Palce lizać.

© materiały partnera
© materiały partnera
Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie