GotowaniePrzepisyZdrowa dieta dzięki wyciskarce wolnoobrotowej

Zdrowa dieta dzięki wyciskarce wolnoobrotowej

Wiosna i lato to idealne okresy dla fanów zdrowego, świeżego jedzenia. Każdego tygodnia pojawiają się nowe, sezonowe warzywa i owoce, które wzbogacą dietę o niezbędne mikroelementy i witaminy. Pyszne, samodzielnie wyciśnięte soki będą idealnym uzupełnieniem posiłku; domowe smoothies z powodzeniem mogą zastępować tradycyjne śniadania czy przekąski, a przygotowane we własnej kuchni lody staną się idealnym deserem lub zdrową, orzeźwiającą przekąską w upalny dzień.

Zdrowa dieta dzięki wyciskarce wolnoobrotowej
Źródło zdjęć: © materiały partnera

O przewadze produktów domowego wyrobu nie trzeba nikogo przekonywać – przygotowując domowe soki czy smoothies mamy pełną kontrolę nad składnikami, możemy zadbać o zdrowy i pełnowartościowy skład, unikać niechcianych dodatków oraz komponować smaki odpowiadające indywidualnym wymaganiom. Wbrew pozorom przygotowanie domowych lodów, smoothies czy soków nie jest ani bardzo skomplikowane, ani czasochłonne – wystarczy wyciskarka wolnoobrotowa.

Smoothies

Domowe smoothies to nic innego, jak własnoręcznie tworzone kompozycyjne koktajle owocowe. Można tworzyć je na bazie jogurtu naturalnego, mleka zwykłego lub bez laktozy, lodu lub po prostu odrobiny wody. Zazwyczaj gęste i pożywne, mogą zastąpić jeden z naszych codziennych posiłków lub stanowić świetną alternatywę dla kalorycznych przekąsek.

Ich skład owocowy i walory smakowe stanowią odzwierciedlenie tego, na co akurat mamy ochotę. Możemy pójść w stronę smaków cytrusowych, wykorzystując pomarańcze zwykłe i czerwone, mandarynki, grejpfruty czy klementynki, lub bardziej słodkich – tworząc własne kompozycje z bananów, brzoskwiń, jeżyn i moreli.

Osobną kategorią, dla osób preferujących bardziej wytrawne smaki, są koktajle warzywne. Znów, profil smakowy jest całkowicie zależny od indywidualnych upodobań: warzywa zielone wspomagają pracę układu trawiennego, czerwone polecane są dla osób chcących wspomóc układ krążenia (bogate są w potas i witaminę C). Warzywa żółte i pomarańczowe to bomba beta-karotenu, witamin A i C, a fioletowe zawierają mnóstwo antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki.

Nic, tylko komponować, przyprawiać do smaku i testować te zdrowe połączenia!

Soki

Domowo wyciskane soki, podobnie jak smoothies, mogą być robione na słodko, na kwaśno lub o profilu wytrawnym, a w doborze poszczególnych składników ogranicza nas tylko wyobraźnia i znajomość tego, co lubimy. Dość niestandardowym, lecz zyskującym na popularności połączeniem są nieoczywiste kombinacje warzyw z owocami – zdrowe, pożywne i zaskakujące gości, którym je serwujemy.

Na przykład świeżo wyciśnięty sok z dwóch marchwi i 2 buraków, których bogactwo przełamują dwie wyciśnięte cytryny i starty kawałek świeżego imbiru.

Innym szalenie zdrowym połączeniem może być szpinak, seler i jabłko. Do trzech garści świeżego szpinaku dodajemy trzy łodygi selera naciowego, jedno jabłko i – opcjonalnie, ponieważ nie wszyscy lubią te nuty smakowe – jedną gruszkę.

Istnej eksplozji smaków i potężnego zastrzyku witamin i mikroelementów dostarczy nam połączenie jarmużu, grejpfruta i selera. Jeden grejpfrut, jedna gruszka i cytryna, do tego trzy duże garście liści jarmużu i trzy łodygi selera naciowego, całość przełamana kawałkiem świeżego imbiru i korzenną nutą natki pietruszki.

Połączeń jest tyle ilu pijących – warto poeksperymentować i znaleźć swoje ulubione kompozycje.

Obraz
© materiały partnera

Lody

Nie ma nic lepszego w upalny dzień niż porcja domowych lodów – jako orzeźwiająca przekąska lub idealny deser po lekkim posiłku. Większość lodów dostępnych w sklepach jest dodatkowo dosładzana, zawiera substancje konserwujące, część jest na bazie zwykłego mleka (które nie wszyscy mogą spożywać). Dla kontrastu lody przygotowane w domu zawierają tylko te składniki, które chcemy – możemy przygotować je zgodnie z upodobaniami. Lody wodne to nic innego jak zamrożona woda z musem owocowym – łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Atutem przygotowania lodów w domu jest również możliwość tworzenia własnych kompozycji – np. gruszka z wanilią i melisą, cytrusy z mango czy owoce leśne z miętą.

Wyciskarka wolnoobrotowa

Do przygotowania soków, smoothies, musów owocowych i lodów nie potrzeba rozbudowanej kuchni z dziesiątkami urządzeń – jedynym, czego potrzebujemy jest odpowiednia wyciskarka. Jednym z najlepszych urządzeń w swojej klasie jest wyciskarka wolnoobrotowa GÖTZE & JENSEN SJ901T. Urządzenie o mocy 240W wyposażono w cichy i wytrzymały silnik. Pracując z prędkością zaledwie 65 obrotów na minutę, urządzenie nie nagrzewa się i zachowuje więcej witamin i mikroelementów w porównaniu to zwykłych mikserów czy sokowirówek. Solidna śruba z tworzywa PEI poradzi sobie również z twardymi składnikami, a duży otwór 75 mm nie wymaga drobnego krojenia warzyw i owoców. W zestawie z wyciskarką dostajemy 3 filtry – właśnie do soków, smoothies i lodów. Poręczny kranik z zatyczką pozwala dozować gotowy sok, mus lub smoothie bez obaw o rozlanie.

Obraz
© materiały partnera

Wykonana z bezpiecznych materiałów, wolnych do BPA, wyciskarka wolnoobrotowa GÖTZE & JENSEN SJ901T szybko stanie się niezastąpionym pomocnikiem w każdej kuchni entuzjasty zdrowych, świeżych posiłków.

Źródło artykułu:Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Advertisement