Zdrowa dieta - zasady, składniki, rodzaje. Jak skutecznie schudnąć?
Zdrowa dieta to przede wszystkim dobrze ułożony jadłospis, który pozwoli naszemu organizmowi na optymalne funkcjonowanie. Wbrew pozorom jest wiele uniwersalnych sposobów na utrzymanie odpowiedniej masy ciała, które można stopniowo wprowadzać do codziennego życia. Jakie są zasady zdrowej diety i jak pozbyć się nadprogramowych kilogramów?
12.12.2018 | aktual.: 31.12.2018 17:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Porady na skuteczne odchudzanie
Walka o wymarzoną sylwetkę nie zawsze jest prosta, ale w końcu czego się nie robi dla zdrowia. Dostępne na rynku diety odchudzające i diety detoksykacyjne oferują nam pełen wachlarz możliwości, jednak dostosowanie się do restrykcyjnych zasad nie zawsze jest dla nas proste.
Faktem jest, że nagła i drastyczna zmiana żywienia może być dla organizmu szokiem i wprowadzić w nim jedynie niepotrzebny chaos, a to nierzadko prowadzi do efektu jojo i powrotu do stanu wyjściowego. Warto wprowadzać innowacje do jadłospisu stopniowo, a także zastosować kilka uniwersalnych zasad, dzięki którym będzie nam łatwiej zakomunikować naszemu ciału, że to już czas na zmianę dotychczasowych przyzwyczajeń.
Jedną z podstawowych zasad, które pozwolą nam na skuteczne odchudzanie jest rozsądne rozplanowanie posiłków. Mowa tu oczywiście nie tylko o solidnym jadłospisie, który doda nam energii bez niepotrzebnej nadwyżki kalorycznej, ale także o jedzeniu częściej w mniejszych porcjach. Optymalny odstęp między posiłkami wynosi około 3 godziny, a porcja powinna być za każdym razem podobnego rozmiaru i składać się z produktów bogatych w białka, węglowodany i zdrowe tłuszcze.
Pamiętajmy, że warzywa i owoce zawsze są dla nas dobrym wyborem, jednak musimy dobierać je z głową, bo nie wszystkie sprawdzą się na każdą porę dnia. Idealny scenariusz zakłada, że nasz dzienny jadłospis powinien zawierać pięć posiłków, a wieczór to moment, kiedy w miarę możliwości rezygnujemy z węglowodanów i cukrów. Pozostaje jeszcze oczywiście kwestia aktywności fizycznej, jednak w tym zakresie możliwości są równie duże.
Sposoby na zmniejszenie kaloryczności dań
Każdy z nas ma inne potrzeby i nie wszyscy jesteśmy gotowi na drastyczną zmianę swojego jadłospisu, jednak jest kilka prostych trików na zmniejszenie kaloryczności naszych ulubionych potraw. Jedną ze wskazówek jest zastąpienie majonezu jogurtem naturalnym, który, mimo nieco innego smaku, ma prawie trzy razy mniej kalorii.
Zrezygnujmy całkowicie z kolorowych napojów gazowanych i sztucznie dosładzanych soków, które możemy przecież bez problemu zastąpić herbatą czy wodą mineralną. Musli możemy zastąpić otrębami czy płatkami pszennymi, śmietanka do kawy niech ustąpi miejsca tradycyjnemu mleku, a żółty ser w miarę możliwości wymieńmy na biały. Te drobne innowacje mogą nam pomóc odjąć z posiłków aż pareset kalorii, więc jest to zdecydowanie gra warta świeczki.
Jak powinna wyglądać zdrowa dieta?
W dziedzinie kaloryczności posiłków pewne rozwiązania są zawsze na czasie, jednak nie zawsze pamiętamy o ich stosowaniu. Przede wszystkim pamiętajmy, że zdrowa dieta to regularny jadłospis, zróżnicowane i jak najmniej przetworzone posiłki, a także spory udział warzyw w przygotowywanych przez nas porcjach jedzenia.
Wbrew pozorom dobrym pomysłem nie jest spożywanie dużej ilości węglowodanów, szczególnie w przypadku pracy przed komputerem i małej aktywności fizycznej, dlatego lepiej zastąpić je w diecie tłuszczami z grupy omega-3 czy omega-6. Warto też całkowicie usunąć cukier z diety i zrezygnować ze słonych przekąsek, a przynajmniej mocno je ograniczyć w celu uniknięcia ciągłego podjadania.