Zdrowa kolacja. Przepis na łososia i pomysły na kalafior
Zdrowa kolacja to ważny element dobrze zbilansowanej diety. Warto postawić na potrawy lekkie, bo przed snem nie powinniśmy się przejadać. Wypróbuj przepisy i pomysły na kolacje: szybkie i zdrowe. Co na kolację? Łosoś i kalafiory.
Pomysł na kolację: ryba z warzywami
Składniki:
Przygotowanie:
- Podziel kawałek łososia na pół.
- Natrzyj rybę sokiem z cytryny, posyp papryczką chilli, solą i pieprzem.
- Umyj warzywa, drobno pokrój (pomidorki na połówki) i natrzyj oliwą.
- Piecz rybę oraz warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut.
Podawaj zdrową kolację oprószoną świeżo zmielonym pieprzem, posypaną posiekanymi ziołami i skropioną sokiem z cytryny.
Eksperymentuj z różnymi rodzajami warzyw do ryby, zależnie od sezonu.
Szybka kolacja: pieczony kalafior
Składniki:
Przygotowanie:
- Umytego kalafiora przekrój na pół.
- Piecz go w piekarniku w 200 st. C przez godzinę.
- Ostrożnie natrzyj kalafiora olejem i posyp solą między różyczkami i piecz od kwadransa do pół godziny do zbrązowienia i zmięknięcia kalafiora.
- Podawaj w całości, aby można było samodzielnie odrywać różyczki kalafiora i maczać w sosie albo krojonego na grube plastry, przypominające wegańskie steki.
Jako dodatki do zdrowej kolacji sprawdzą się również czerwona cebula pokrojona w pióra, uprażone na suchej patelni płatki migdałów albo plasterki czarnych oliwek. Wypróbuj również pieczonego kalafiora z sosem pomidorowym i orzechami włoskimi bądź aromatycznym sosem curry.
Co na kolację: ryż z kalafiora z warzywami
Składniki:
- 1 kalafior.
- 1 puszka ciecierzycy.
- 1 cebula.
- 2 ząbki czosnku.
- 120 g sera z niebieską albo zieloną pleśnią.
- Pół puszki zielonego groszku.
- Pół pęczka natki pietruszki.
- Sól.
- Pieprz.
- Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.
Przygotowanie:
- Odcedź ciecierzycę i groszek z płynu z puszki.
- Obierz i drobno pokrój cebulę i czosnek.
- Na odrobinie oleju podsmaż kilka minut cebulę, dodaj czosnek, a po minucie na patelnię wsyp cieciorkę i groszek.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Podsmażaj 5 minut, dodaj pokruszony ser pleśniowy, wymieszaj zawartość do rozpuszczenia sera.
- Umyj kalafiora i pokrój na różyczki.
- Zetrzyj je na drobnych oczkach albo porządnie zmiksuj blenderem do konsystencji ryżu.
- Smaż kalafiorowy ryż na drugiej patelni na rozgrzanym oleju przez 7 minut, mieszając.
- Połącz zawartość obu patelni i porządnie wymieszaj danie.
- Podawaj gorące z dużą ilością natki pietruszki.
Kalafiorowy ryż sprawdzi się również doskonale w zupach czy w zapiekankach. Najczęściej przygotowuje się go z surowego kalafiora i już nie podsmaża (jest wówczas znacznie mniej kaloryczny), możesz więc dla odmiany wypróbować i taką wersję, a fit kolacja będzie jeszcze bardziej dietetyczna i zdrowa.