FitnessZdrowa kolacja. Przepis na łososia i pomysły na kalafior

Zdrowa kolacja. Przepis na łososia i pomysły na kalafior

Zdrowa kolacja. Przepis na łososia i pomysły na kalafior
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Krasa
09.09.2018 18:33, aktualizacja: 16.04.2019 13:45

Zdrowa kolacja to ważny element dobrze zbilansowanej diety. Warto postawić na potrawy lekkie, bo przed snem nie powinniśmy się przejadać. Wypróbuj przepisy i pomysły na kolacje: szybkie i zdrowe. Co na kolację? Łosoś i kalafiory.

Pomysł na kolację: ryba z warzywami

Składniki:

  • 300 g surowego łososia.
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z umytej cytryny.
  • Kolorowy pieprz do mielenia.
  • Szczypta soli.
  • Kawałeczek umytej papryczki chilli bez pestek, drobno posiekany.
  • Pół brokuła.
  • 3 marchewki.
  • Garść pomidorków koktajlowych.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
  • Świeże zioła do podania.

Przygotowanie:

  • Podziel kawałek łososia na pół.
  • Natrzyj rybę sokiem z cytryny, posyp papryczką chilli, solą i pieprzem.
  • Umyj warzywa, drobno pokrój (pomidorki na połówki) i natrzyj oliwą.
  • Piecz rybę oraz warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut.

Podawaj zdrową kolację oprószoną świeżo zmielonym pieprzem, posypaną posiekanymi ziołami i skropioną sokiem z cytryny.

Eksperymentuj z różnymi rodzajami warzyw do ryby, zależnie od sezonu.

Szybka kolacja: pieczony kalafior

Składniki:

  • 1 średni kalafior bez liści.
  • Kilka łyżek oleju roślinnego do smarowania kalafiora.
  • Szczypta soli.
  • Gotowy sos tahini (pasta sezamowa) do podania.

Przygotowanie:

  • Umytego kalafiora przekrój na pół.
  • Piecz go w piekarniku w 200 st. C przez godzinę.
  • Ostrożnie natrzyj kalafiora olejem i posyp solą między różyczkami i piecz od kwadransa do pół godziny do zbrązowienia i zmięknięcia kalafiora.
  • Podawaj w całości, aby można było samodzielnie odrywać różyczki kalafiora i maczać w sosie albo krojonego na grube plastry, przypominające wegańskie steki.

Jako dodatki do zdrowej kolacji sprawdzą się również czerwona cebula pokrojona w pióra, uprażone na suchej patelni płatki migdałów albo plasterki czarnych oliwek. Wypróbuj również pieczonego kalafiora z sosem pomidorowym i orzechami włoskimi bądź aromatycznym sosem curry.

Co na kolację: ryż z kalafiora z warzywami

Składniki:

  • 1 kalafior.
  • 1 puszka ciecierzycy.
  • 1 cebula.
  • 2 ząbki czosnku.
  • 120 g sera z niebieską albo zieloną pleśnią.
  • Pół puszki zielonego groszku.
  • Pół pęczka natki pietruszki.
  • Sól.
  • Pieprz.
  • Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.

Przygotowanie:

  • Odcedź ciecierzycę i groszek z płynu z puszki.
  • Obierz i drobno pokrój cebulę i czosnek.
  • Na odrobinie oleju podsmaż kilka minut cebulę, dodaj czosnek, a po minucie na patelnię wsyp cieciorkę i groszek.
  • Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Podsmażaj 5 minut, dodaj pokruszony ser pleśniowy, wymieszaj zawartość do rozpuszczenia sera.
  • Umyj kalafiora i pokrój na różyczki.
  • Zetrzyj je na drobnych oczkach albo porządnie zmiksuj blenderem do konsystencji ryżu.
  • Smaż kalafiorowy ryż na drugiej patelni na rozgrzanym oleju przez 7 minut, mieszając.
  • Połącz zawartość obu patelni i porządnie wymieszaj danie.
  • Podawaj gorące z dużą ilością natki pietruszki.

Kalafiorowy ryż sprawdzi się również doskonale w zupach czy w zapiekankach. Najczęściej przygotowuje się go z surowego kalafiora i już nie podsmaża (jest wówczas znacznie mniej kaloryczny), możesz więc dla odmiany wypróbować i taką wersję, a fit kolacja będzie jeszcze bardziej dietetyczna i zdrowa.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także