Zdrowa kolacja. Przepis na łososia i pomysły na kalafior
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zdrowa kolacja to ważny element dobrze zbilansowanej diety. Warto postawić na potrawy lekkie, bo przed snem nie powinniśmy się przejadać. Wypróbuj przepisy i pomysły na kolacje: szybkie i zdrowe. Co na kolację? Łosoś i kalafiory.
Pomysł na kolację: ryba z warzywami
Składniki:
Przygotowanie:
- Podziel kawałek łososia na pół.
- Natrzyj rybę sokiem z cytryny, posyp papryczką chilli, solą i pieprzem.
- Umyj warzywa, drobno pokrój (pomidorki na połówki) i natrzyj oliwą.
- Piecz rybę oraz warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut.
Podawaj zdrową kolację oprószoną świeżo zmielonym pieprzem, posypaną posiekanymi ziołami i skropioną sokiem z cytryny.
Eksperymentuj z różnymi rodzajami warzyw do ryby, zależnie od sezonu.
Szybka kolacja: pieczony kalafior
Składniki:
Przygotowanie:
- Umytego kalafiora przekrój na pół.
- Piecz go w piekarniku w 200 st. C przez godzinę.
- Ostrożnie natrzyj kalafiora olejem i posyp solą między różyczkami i piecz od kwadransa do pół godziny do zbrązowienia i zmięknięcia kalafiora.
- Podawaj w całości, aby można było samodzielnie odrywać różyczki kalafiora i maczać w sosie albo krojonego na grube plastry, przypominające wegańskie steki.
Jako dodatki do zdrowej kolacji sprawdzą się również czerwona cebula pokrojona w pióra, uprażone na suchej patelni płatki migdałów albo plasterki czarnych oliwek. Wypróbuj również pieczonego kalafiora z sosem pomidorowym i orzechami włoskimi bądź aromatycznym sosem curry.
Co na kolację: ryż z kalafiora z warzywami
Składniki:
- 1 kalafior.
- 1 puszka ciecierzycy.
- 1 cebula.
- 2 ząbki czosnku.
- 120 g sera z niebieską albo zieloną pleśnią.
- Pół puszki zielonego groszku.
- Pół pęczka natki pietruszki.
- Sól.
- Pieprz.
- Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.
Przygotowanie:
- Odcedź ciecierzycę i groszek z płynu z puszki.
- Obierz i drobno pokrój cebulę i czosnek.
- Na odrobinie oleju podsmaż kilka minut cebulę, dodaj czosnek, a po minucie na patelnię wsyp cieciorkę i groszek.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Podsmażaj 5 minut, dodaj pokruszony ser pleśniowy, wymieszaj zawartość do rozpuszczenia sera.
- Umyj kalafiora i pokrój na różyczki.
- Zetrzyj je na drobnych oczkach albo porządnie zmiksuj blenderem do konsystencji ryżu.
- Smaż kalafiorowy ryż na drugiej patelni na rozgrzanym oleju przez 7 minut, mieszając.
- Połącz zawartość obu patelni i porządnie wymieszaj danie.
- Podawaj gorące z dużą ilością natki pietruszki.
Kalafiorowy ryż sprawdzi się również doskonale w zupach czy w zapiekankach. Najczęściej przygotowuje się go z surowego kalafiora i już nie podsmaża (jest wówczas znacznie mniej kaloryczny), możesz więc dla odmiany wypróbować i taką wersję, a fit kolacja będzie jeszcze bardziej dietetyczna i zdrowa.