Zdrowa żywność. Wszystko, co powinnaś wiedzieć, a o czym często się zapomina
Od dłuższego czasu na topie jest używanie zwrotu "zdrowa żywność", ale niewiele osób wie, co za tym się kryje. W wielu przypadkach ludzie są przekonani o cudownych właściwościach takiego jedzenia. Jak się okazuje, dietetyczna czy zdrowa żywność nie oznacza, że wybrane produkty są rzeczywiście ekologiczne i bezpieczne dla organizmu. Chcąc w pełni cieszyć się mianem świadomego konsumenta, warto zrozumieć pojęcie zdrowej żywności i innych tego typu oznaczeń.
03.02.2020 | aktual.: 05.02.2020 18:13
Zdrowa żywność z założenia powinna być ekologiczna, smaczna i całkowicie pozbawiona chemicznych substancji. Osoby, które dbają o swoje zdrowie oraz zwracają więcej uwagi na spożywane jedzenie, często poszukują oznaczeń zdrowej czy dietetycznej żywności. Czy rzeczywiście zamieszczane na opakowaniach symbole świadczą o naturalnym pożywieniu?
Zdrowa żywność – sposób na odżywianie
W przypadku zdrowego odżywiania mowa o przyjmowaniu produktów, które pokrywają zapotrzebowanie na najważniejsze i niezbędne składniki odżywcze oraz oczywiście piciu wody. Osoby zdrowo odżywiające się zwracają uwagę na różnorodność posiłków i wybierają wyłącznie takie składniki, które nie mają albo posiadają jak najmniejszą ilość substancji szkodliwych. Z założenia zdrowa żywność nie zwiększa ryzyka otyłości, zachorowania na cukrzycę czy choroby układu krążenia. Zdrowa żywność, która spełnia takie warunki, znajduje się zarówno sklepach ekologicznych, jak i na targu czy w zwykłym sklepie spożywczym.
Zobacz także: Zwiększają ryzyko raka. Oto pięć niebezpiecznych składników
Zdrowa żywność a żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna wbrew pozorom nie musi być bezpośrednio związana z tzw. zdrową żywnością i zdrowym odżywianiem. Ekologiczne pożywienie oznacza, że jest wytworzone bez udziału środków ochrony roślin czy innych nawozów oraz bez aktywnych dodatków do paszy. Gdy na ekologicznych produktach znajduje się oznaczenie zielonego listka, oznacza to, że żywność jest wolna od chemii.
Zdrowa żywność a żywność dietetyczna
W drugim porównaniu, czyli związku zdrowej żywności z żywnością dietetyczną, należy pamiętać o kilku ważnych aspektach. Dietetyczne pożywienie przeznaczone jest dla osób, które w swojej diecie potrzebują specjalnych produktów, np. żywności bez glutenu, bez laktozy itp.
Proces wytworzenia żywności dietetycznej różni się od produktów wytwarzanych tradycyjnie. Często rzekoma zdrowa żywność dostępna na półkach sklepów ekologicznych wcale nie musi być ani dietetyczna, ani ekologiczna. Podczas zakupów "zdrowej żywności" nie kieruj się oznaczeniami producentów, ponieważ symbole mogą być zwodnicze, dlatego dodawane są przedrostki "eko", "bio", "fit". Nie daj się nabrać. Jeżeli chcesz jeść zdrowe jedzenie, wybieraj sezonowe owoce i warzywa, unikaj gotowych produktów, a w miarę twoich możliwości sięgaj po ekologiczne mięso czy jaja.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl