Zdrowe przekąski - przepisy na co dzień i na specjalne okazje
Zdrowe przekąski potrafią na imprezie czy wieczorze filmowym skutecznie i bezpowrotnie zdetronizować kaloryczne czipsy, orzeszki czy paluszki. I nie są nudne. Wypróbuj proste i zdrowe przepisy na pyszne i zdrowe przekąski.
Owocowe ”frytki”
Frytki z arbuza na zimno to zdrowe przekąski na imprezę dla każdego, a w dodatku są smaczne i bezglutenowe. Odświeżą w największe upały, a jesienią przypomną o gorących dniach.
Składniki:
Przygotowanie:
- Umyj arbuza i obierz z grubej skóry.
- Pokrój go na mniejsze części i kolejno na podłużne frytki.
- Umyj limonkę, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
- Połącz w miseczce jogurt kokosowy, skórkę i sok z limonki, sok z cytryny i wymieszaj.
- Podawaj frytki z arbuza na półmisku z dipem kokosowo-limonkowo-cytrynowym.
Pieczone bataty z nadzieniem
Zdrowe przepisy na bataty pozwalają cieszyć się słodkimi ziemniakami przez cały rok. A nadzienia możesz zmieniać w zależności od nastroju czy zawartości lodówki.
Składniki:
Przygotowanie:
- Umyj bataty i przekrój je wzdłuż na połówki.
- Rozłóż połówki batatów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 50 minut.
- Umyj papryczkę chilli, usuń pestki i drobno posiekaj kawałeczek.
- Przekrój awokado na pół wzdłuż, usuń pestkę i obierz ze skórki.
- Pokrój awokado w drobną kostkę i zalej w miseczce sokiem z cytryny.
- Włóż do miski parmezan, jogurt, awokado, papryczkę chilli i wymieszaj.
- Po upieczeniu wydrąż bataty.
- Ich miąższ dodaj do miski z nadzieniem i porządnie wymieszaj oraz dopraw do smaku.
- Nałóż farsz do połówek batatów, może być z lekką górką.
- Piecz w piekarniku kolejne 5 minut.
- Podawaj na gorąco jako zdrowe przekąski, faszerowane bataty sprawdzą się również jako główny posiłek.
Pizze z cukinii
Pizzę na kalafiorowym spodzie znamy od kilku lat, ale pizza z cukinii? Ten dietetyczny przepis jest banalny w realizacji, poradzą z nim sobie nawet nasze najmłodsze pociechy.
Składniki:
- Farsz wybieramy dowolny:
- Puszka tuńczyka w sosie własnym z rozdrobnionym serem mozzarella light i świeżym czosnkiem.
- Cienko pokrojona domowa szynka, plasterki czarnych oliwek, kapary.
- Cebula, pieczarki, plasterki kiełbasy pepperoni, świeży rozmaryn.
- Fileciki anchois, zielone oliwki, pokrojona papryczka chilli.
Przygotowanie:
- Umyj cukinie i pokrój je w stosunkowo grube plastry.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż plastry cukinii.
- Posmaruj je sosem pomidorowym.
- Na każdym plastrze rozłóż wybraną zawartość i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C bez termoobiegu ok. kwadransa.
- Podawaj mini pizze z cukinii udekorowane listkami świeżych ziół i oprószone pieprzem.