Zdrowe słodycze - sposób na dietetyczny deser
Zdrowe słodycze bez białego cukru są bezpieczne dla dzieci, osób na diecie, jak i cukrzyków. Zdrowe słodkości można przygotować z miodu, kaszy jaglanej oraz płatków owsianych. Takie desery mogą być bezglutenowe i niskokaloryczne. Poznaj przepisy na zdrowe słodycze.
Zdrowe słodycze - owoce pod kruszonką
To zdrowy deser, który można przygotować zarówno latem, ze świeżych owoców, jak i zimą - z mrożonych.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 10 g masła klarowanego
- 5 g cukru trzcinowego
- 2 g cynamonu
- owoce (np. jabłka, jagody, maliny)
- posiekane orzechy
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Później przygotowujemy kruszonkę z płatków owsianych, cukru, masła i cynamonu i dokładnie wyrabiamy ciasto. Kruszonką posypujemy owoce. Opcjonalnie na wierzch ciasta można dodać posiekane orzechy. Całość pieczemy przez ok. 30 min w 180 stopniach.
Zdrowe słodycze - jaglany budyń
To pyszny, aksamitny budyń z ugotowanej kaszy jaglanej, mleka i innych składników. To idealna propozycja na śniadanie i na deser.
Składniki:
- 150 g mleka roślinnego
- 90 g kaszy jaglanej
- 20 g daktyli
- 70 g gorzkiej czekolady
- 5 g oleju z pestek winogron
- 1 g soli morskiej
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem i odcedzamy. Tę czynność powtarzamy kilka razy. Następnie gotujemy kaszę w mleku z daktylami, olejek i szczyptą soli na małym ogniu przez ok. 15 min. Gdy kasza się gotuje należy dodać do garnka czekoladę. Gdy ta się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Budyń można podawać z orzechami, bakaliami i orzechami.
Zdrowe słodycze - batoniki owsiane
Batoniki owsiane to idealna przekąska między posiłkami. Batoniki są słodkie i niskokaloryczne. Sklepowe batoniki zbożowe zawierają syrop glukozowo-fruktozowy oraz inne wypełniacze, które z pewnością nie są zdrowe.
Składniki:
- 50 g jagód goji
- 80 g suszonych moreli
- 70 g suszonych daktyli
- 30 g pestek dyni
- 80 g płatków migdałowych
- 10 g siemienia lnianego
- 100 g zarodków pszennych lub otrębów owsianych
- 20 g rodzynek
- 5 g cynamonu
Przygotowanie:
Suszone owoce, płatki migdałowe oraz pestki dyni kroimy na małe kawałki. Wrzucamy pokrojone składniki z przyprawami i płatkami owsianymi do formy (np. do keksa)
i pieczemy przez 20 min w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu - studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Batoniki należy przechowywać w lodówce.
Zdrowe słodycze - batonik Bounty
Batoniki Bounty domowej roboty to idealne zdrowe słodycze dla osób lubiących kokosy i wiórki kokosowe.
Składniki:
- 45 g wiórków kokosowych
- 10 g miodu
- 5 g oleju kokosowego
- 5 g siemienia lnianego
- 5 g nasion chia
- 5 g ekstraktu waniliowego
- 20 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i miksujemy w blenderze. Następnie batoniki przekładamy do płaskiego naczynia, wkładamy do zamrażarki na ok. 15 min i 1 godz. do lodówki. Po tym czasie możemy wyciągnąć batoniki kokosowe z lodówki o polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Tak przygotowane batoniki wkładamy na ok. 20 min do lodówki. Później są już gotowe do spożycia. Batoniki należy przechowywać w lodówce.