FitnessZdrowe śniadanie na wiosnę

Zdrowe śniadanie na wiosnę

O tym, że śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem w trakcie dnia, mówi się od dobrych kilku lat. Rolę tego posiłku potwierdzają dietetycy oraz eksperci ds. żywienia, wskazując, że to najlepsza okazja do przyswajania cennych składników odżywczych. Wraz z modą na zdrowy styl życia coraz większa liczba Polaków deklaruje, że pamięta o tym posiłku i dba, aby był wartościowy. Niestety, w praktyce nie zawsze poświęcamy śniadaniom tyle uwagi, ile powinniśmy. Chodzi zarówno o jedzenie w pośpiechu, jak i dobór produktów.

Zdrowe śniadanie na wiosnę
Źródło zdjęć: © KUPS
Magdalena Pomorska

27.03.2017 | aktual.: 27.03.2017 15:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Śniadaniowe błędy pomogą wyeliminować prawidłowe nawyki – wiosna będzie ku temu dobrym pretekstem. W warzywniakach pojawia się bowiem coraz więcej świeżych, sezonowych, polskich produktów. To właśnie warzywa i owoce powinny być podstawą naszej codziennej diety. Zwłaszcza, że współcześnie obserwuje się znaczące niedobory cennych składników odżywczych w naszej diecie, takich jak składniki mineralne, witaminy oraz błonnik pokarmowy. Zalecana minimalna dzienna porcja owoców i warzyw to 400 g. Dane wskazują jednak, że spożywamy znacznie mniej warzyw i owoców niż powinniśmy. Według wyników badań za rok 2015, na jedną osobę przypadło tylko 166 g warzyw i zaledwie 120 g owoców dziennie! To niestety nie wystarcza!

Różnorodność przede wszystkim

Idei zdrowych śniadań powinny towarzyszyć urozmaicone propozycje dań. Nie muszą być skomplikowane i drogie. Warto bawić się formą podania, kolorami i oczywiście smakami. Ciekawą wersją znanych dobrze kanapek będą te przygotowane bez użycia chleba. Zamiast klasycznej kromki możemy wykorzystać listek cykorii lub zielonej sałaty. Wnętrze wypełniamy plastrami pomidorów i ogórka, ulubionym białkowym dodatkiem (twarożkiem, jajkiem na twardo lub chudą wędliną) i zielonym dodatkiem w postaci posiekanego drobno szczypiorku. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami, układamy na talerzu i podajemy. Jeśli mamy ochotę na letnie inspiracje – zróbmy z warzyw szaszłyki. Pomidorki koktajlowe, rzodkiewki i kawałki zielonego ogórka pięknie prezentować się będą nabite na patyczki. Można do nich dodać małe kulki mozzarelli. Na koniec wystarczy skropić odrobiną oliwy i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Jeśli jednak wolimy owocowe propozycje, na śniadanie podać możemy puszyste omlety z dodatkiem sezonowych smakołyków. Ciekawym pomysłem będą też układanki z owoców, które wyglądem przypominają zwierzaki lub bohaterów filmów animowanych – dla niejadka będzie to zachęta do jedzenia, a dorosłym poprawią humor na „dzień dobry”.

Sok i natura

Do posiłku o poranku powinniśmy włączać także warzywne i owocowe soki 100%, które dostępne są w różnych wariacjach smakowych oraz wygodnych formach takich jak kartony, butelki czy bag in boxy. Wbrew mitom o tym, że soki to produkty kaloryczne, w rzeczywistości znajdziemy w nich tylko naturalne cukry pochodzące z owoców i warzyw, z których powstały. Nie ma w nich żadnych dodatkowych substancji słodzących, dlatego są odpowiednie również dla dzieci. O zaletach składu soków przekonuje także dr Katarzyna Stoś prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia: Sok to produkt odżywczy, w pełni naturalny. Powstaje ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych dojrzałych warzyw lub owoców. Produkcja soku podlega rygorystycznym obostrzeniom i jest ściśle regulowana przez Unię Europejską. Dlatego chcę zwrócić uwagę, że zgodnie z przepisami, które obowiązują również na terenie naszego kraju, do soków owocowych i warzywnych zabronione jest dodawanie substancji konserwujących, barwników, aromatów innych niż otrzymywanych z owoców i warzyw, z których te soki są wyprodukowane. Do soków owocowych nie wolno również dodawać żadnych cukrów. Barwa i smak soków zawsze pochodzi z owoców i warzyw, z których są wyprodukowane. Nie należy soku mylić z innymi produktami do picia, co niestety często się zdarza.

Wybierając soki, nie tylko zapewnimy sobie niezbędną dawkę płynów, ale przede wszystkim porcję cennych witamin i mikroelementów. Przykładowo szklanka (200 ml) soku pomarańczowego pokrywa aż 50-60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W dodatku to smaczne źródło kwasu foliowego i potasu. Znajdziemy w nich również mnóstwo Co ważne, szklanka soku 100% sprawdzi się także w trakcie innych posiłków, stanowiąc jedną z 5 porcji warzyw lub owoców dziennie. Dla wygody konsumentów i bezpieczeństwa użytkowania, producenci zadbali nie tylko o wyśmienity smak soków, ale również o ich opakowanie. Kartony to sprawdzony sposób ochrony przed psuciem soku, a w dodatku są ekologiczne i bez problemu możemy zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy.

Wypowiedź dr Katarzyna Stoś prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia pochodzi z materiałów własnych Krajowej Unii Producentów Soków.

Obraz
© KUPS
Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (20)